POČAST NEVINIM CIVILIMA

Odana počast žrtvama Jame Ičići koje su 1945. ubili nacisti

Gradonačelnik Fernando Kirigin i predsjednica Gradskoga vijeća Neva Slani te članovi UABA-e grada Opatije na čelu s predsjednikom Brunom Starčićem i počasnim predsjednikom Olegom Mandićem zapalili su svijeće i položili vijence na spomen obilježje povodom 77-e godišnjice stradanja nevinih žrtava u jami Ičići.

Riječ je o stravičnom događaju ubojstva 37-ero nedužnih civila koje su nacisti ubili u Ičićima i potom ih bacili u krašku jamu. Nakon samo četiri dana 28. 4. 1945. Opatija je oslobodena. O dogadaju se doznalo tek nekoliko dana poslije oslobodenja, početkom svibnja 1945. godine.

Žrtve su bili partizanski borci, kuriri, partijski i skojevski aktivisti, simpatizeri Narodnooslobodilačkog pokreta. Bili su rodom s područja Hrvatskog primorja – od Karlobaga do Moščenićke Drage. Oni su zbog svog antifašizma i rodoljublja pali u ruke okupatora, koji ih je nakon zatočenja u riječkom zatvoru okrutno likvidirao.

Sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća podignut je spomenik u Spomen parku „Jama Ičići“ koji je Grad Opatija obnovio 2013. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari