POČAST NEVINIM CIVILIMA

Odana počast žrtvama Jame Ičići koje su 1945. ubili nacisti

Gradonačelnik Fernando Kirigin i predsjednica Gradskoga vijeća Neva Slani te članovi UABA-e grada Opatije na čelu s predsjednikom Brunom Starčićem i počasnim predsjednikom Olegom Mandićem zapalili su svijeće i položili vijence na spomen obilježje povodom 77-e godišnjice stradanja nevinih žrtava u jami Ičići.

Riječ je o stravičnom događaju ubojstva 37-ero nedužnih civila koje su nacisti ubili u Ičićima i potom ih bacili u krašku jamu. Nakon samo četiri dana 28. 4. 1945. Opatija je oslobodena. O dogadaju se doznalo tek nekoliko dana poslije oslobodenja, početkom svibnja 1945. godine.

Žrtve su bili partizanski borci, kuriri, partijski i skojevski aktivisti, simpatizeri Narodnooslobodilačkog pokreta. Bili su rodom s područja Hrvatskog primorja – od Karlobaga do Moščenićke Drage. Oni su zbog svog antifašizma i rodoljublja pali u ruke okupatora, koji ih je nakon zatočenja u riječkom zatvoru okrutno likvidirao.

Sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća podignut je spomenik u Spomen parku „Jama Ičići“ koji je Grad Opatija obnovio 2013. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views