ODGOVOR ZNAJU U CTK-u RIJEKA: Kako postati jedan od 100.000 EVS volontera?

Ove godine diljem Europe slavi se 20 godina Europske volonterske službe, a mladi iz Hrvatske sve više koriste mogućnost volontiranja u nekoj od europskih organizacija

Radionica pod nazivom „Kako postati jedan od 100.000 EVS volontera?“ održat će se u četvrtak 5. svibnja s početkom u 14 sati u Centru tehničke kulture Rijeka (Školjić 6, 1. kat).

Na dvosatnoj radionici će se predstaviti mogućnosti koje se nude mladima, način prijave na EVS, a volonteri koji su bili ili su sada na službi ispričat će polaznicima svoja iskustva.

Zainteresirani će saznati i kako pronaći organizaciju iz Hrvatske koja je akreditirana za provedbu ovog programa, te europsku organizaciju u kojoj se može volontirati.

Predstavnici i volonteri tri organizacije iz naše lokalne zajednice akreditirane za provedbu programa EVS – udrugu PaRiter, Žmergo i CTK Rijeka – pružit će odgovore na sva pitanja potencijalnih EVS volontera.

Zainteresirani će dobiti odgvoore na pitanja što je to uopće Europska volonterska služba, koji su uvjeti prijave, kako izgleda baza organizacija i prilika za volontiranje, a potom će svoja iskustva podijeliti mladi iz Hrvatske koji su bili na službi kao i mladi koji su u Hrvatskoj na službi.

Radionica će završiti ispunjavanjem prijave za EVS službu –kako se javiti organizaciji primateljici, tj. kako prilagoditi svoj životopis i napisati motivacijsko pismo.

Zainteresirani polaznici na radionicu se mogu prijaviti ispunjavanjem obrasca na Internet stranici CTK Rijeka, a više informacija dobiti u Facebook događaju.

Radionicu financijski podupiru Agencija za mobilnost i programe EU i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Europska volonterska služba (EVS) dio je programa Erasmus+, a omogućuje mladima (u dobi od 17 do 30 godina) da volontiraju diljem Europe i šire, a nudi i organizacijsku potporu pri pružanju prilika za volontiranje. Kao probni program Europske komisije Europska volonterska služba utemeljena je 1996. godine i do sada je omogućila da preko sto tisuća volontera da svoj doprinos cilju u koji vjeruju.

Volonteri EVS-a pružali su potporu izbjeglicama, zaštiti okoliša, djeci i starijim osobama te sudjelovali u raznim kulturnim događajima i brojnim drugim hvalevrijednim inicijativama.

Osnovne informacije o Europskoj volonterskoj službi

Mladi volonteri koji imaju priliku volontirati u programu EVS-a primaju naknadu za putne i životne troškove te dobivaju džeparac, osiguranje i karticu s popustima.

Zahvaljujući EVS-u u 2014. oko 10 000 mladih ljudi volontiralo je u okviru programa Erasmus+. S proračunom dostupnim tijekom programa Erasmus+ očekujemo da ćemo u razdoblju od 2014. do 2020. moći podržati do 100 000 volontera EVS-a.

Elektronička baza organizacija i prilika za volontiranje u EVS-u omogućuje ravnopravan pristup informacijama o međunarodnom volontiranju i onim mladim ljudima koji možda nemaju jaku organizacijsku mrežu.

Svrha Baze mogućnosti za volontiranje omogućiti je mladima zainteresiranima za volontiranje da pronađu odgovarajući EVS projekt i stupe u kontakt s organizacijama. Organizacije koje sudjeluju u EVS-u mogu tu bazu podataka koristiti za oglašavanje slobodnih mjesta.

EVS infografika 1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari