ODLIČNA IDEJA! Prigodni žig pošte posvećen Milki Milinković!

Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije – HDOFM, Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke i Hrvatska pošta pozivaju na pomociju poštanskog prigodnog  žiga i prigodne dopisnice posvećene hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković koja će se održati 8. rujna 2017. u Hrvatskoj pošti – poštanskom uredu u Rijeci, (Korzo 39) s početkom u 10 sati.

Prigodni poštanski žig i dopisnica posvećeni Milki Milinković upotrebljavat će se od subote 9. rujna 2017.

HDOFM od svog osnutka na filatelistički način promiče sportske uspjehe hrvatskih sportašica i sportaša na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, ali i općenito afirmaciju hrvatskog sporta, olimpizma i svih pozitivnih vrednota koje krase sportsku kulturu, prenose mrežne stranice Grada Rijeka.

Upravo na tim osnovama HDOFM je pokrenuo filatelistički projekt Hrvatski olimpijci/paraolimpijci na poštanskim prigodnim žigovima koji su medalje osvajali od 1900. kada je Hrvat Milan Neralić prvi primio brončanu kolajnu.

Sukladno takvoj programskoj orijentaciji, HDFM je inicirao uporabu prigodnog poštanskog žiga dana 9. rujna 2017. u Rijeci koji je posvećen, nažalost iznenadno preminuloj najpoznatijoj hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković, koja je prije 25. godina osvojila prvu paraolimpijsku medalju u Barceloni 1992. u bacanju koplja za Republiku Hrvatsku.

Rođena je u mjestu, Dabar, Sanski Most, BiH, 7. travnja 1955, a preminula je 11. lipnja 2017. u Rijeci. Osvojila je u atletici 8 paraolimpijskih medalja i to 7 kao olimpijka bivše države, a jednu za Republiku Hrvatske. Od toga dvije su zlatnog sjaja, dva srebrna odličja i četiri brončane medalje.

Po broju osvojenih paraolimpijskih medalja i nastupa na paraolimpijskih igrama (10), jedina u svijetu, spada u red svjetskih najpoznatijih paraolimpijskih sportskih junakinja. Do svoje smrti obnašala je dužnost predsjednice Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Promocija prigodnog žiga Milka Milinković u Rijeci nema samo poštansku-sportsku dimenziju već prerasta u društveno-kulturni događaj jer je Milka Milinković atletska heroina ne samo u hrvatskim okvirima nego i istinska legenda svjetskog paraolimpijskog pokreta.

Kao hrvatska olimpijka, koja je nažalost preminula u 62. godini, Milka Milinković je ostavila bogatu sportsku ostavštinu i dala nemjerljiv doprinos razvoja paraolimpizma i sporta osobama s invaliditetom čije je ime utkano zlatnim slovima u hrvatsku sportsku povijest.

Osim žiga, tiskat će se i prigodna dopisnica posvećena Milki Milinković i organizaciji filatelističke promocije, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views