HISTORY FILM FESTIVAL PRVI PUTA U RIJECI: Od 6. do 9. rujna možete pogledati zanimljive povijesne dokumentarce

Gledatelji će imati priliku pogledati 28 raznovrsnih dokumenataraca i prisustvovati razgovorima s 36 filmskih autora iz cijeloga svijeta. U konkurenciji se nalaze pobjednici prestižnih Sundance Film Festivala i Hot Docsa te jedan kandidat za Oscara. History film festival osnovan je od strane ISTRA FILMA, umjetničkog udruženja iz Rijeke.

Svoju svjetsku premijeru na History Film Festivalu doživjet će četiri, a europsku premijeru dva filma. Sve projekcije filmova s hrvatskim titlovima održavat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom od 14 sati. Cijena dnevne ulaznice stoji 20 kuna, a svoja mjesta možete rezervirati putem e-maila na adresi: ulaznice@historyfilmfestival.com

Na botelu Marina koji ugošćuje filmaše, sudionike History Film Festivala održavat će se jutarnje konferencije za medije, dva masterclass predavanja i paneli na kojemu će renomirani svjetski filmski umjetnici, povjesničari i televizijski producenti razgovarati o čarobnoj vezi između povijesti i filma te prenositi svoja znanja i iskustva svima zainteresiranima.

Glavni organizator programa je riječki filmski redatelj Bernardin Modrić, a stručni žiri čine: njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter, filmski redatelj Božidar Domagoj Burić, filmski urednik Dejan Dabić, voditeljica međunarodnih filmskih škola Helena Fantl te riječki profesor s Filozofskog fakulteta Boris Ružić.

Kako ističe direktor i selektor festivala Bernardin Modrić, koji se u svom redateljskom radu mnogo bavio upravo poviješću Rijeke i značajnim povijesnim ličnostima, Rijeka je u povijesnom smislu jedan od najuzbudljivijih europskih gradova 20. stoljeća, koji je u prošlom stoljeću bio sastavni dio čak sedam različitih država.

„Iako relativno mali grad, Rijeka je svjetskoj povijesti podarila nekoliko izuma koji su mijenjali čovječanstvo – ovdje je izumljen torpedo, D’Annunzio je utemeljio fašizam, počela je primjena jodne tinkture u kirurškim operacijama, snimljena je prva fotografija metka u letu te snimljen prvi igrani film na tlu Hrvatske,“ kazao je Modrić, pojašnjavajući kako je došao na ideju da u Rijeci, koja je proglašena za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, pokrene novi filmski festival posvećen povijesnom dokumentarcu.

Filmovi su podijeljeni u dvije osnovne grupe – dokumentarci snimljeni u nezavisnoj produkciji i dokumentarci producirani od strane TV kuća. Od prijavljena 72 dokumentarca, u sklopu festivala prikazat će se 28 dokumentaraca i održati razgovori s 36 filmskih autora iz cijeloga svijeta.

Kako je istaknula organizatorica festivala Tiha Modrić, festival nudi raznovrsne dokumentarce, od ratnih dokumentaraca preko filmova posvećenih glazbi, povijesti umjetnosti, značajnim povijesnim ličnostima do dokumentarnih filmova koji tematiziraju primjerice homoseksualizam u doba komunizma u Mađarskoj ili pak činjenicu da je Bugarska postala prva socijalistička zemlja u kojoj je Coca-Cola uspjela otvoriti svoju punionicu.

Bit će dodijeljeno deset nagrada, odnosno glavna nagrada, nagrade za najbolji dokumentarac snimljen u nezavisnoj produkciji, najbolji dokumentarac produciran od strane TV-kuća, potom najboljeg redatelja, scenarij, produkciju, skladatelja, snimatelja i montažu, kao i nagrada publike.

U logu festivala nalazi se torpedo, a glavna nagrada je olovka „Posljednji riječki torpedo“ Tončija Grabušića.

Potporu održavanju festivala dali su Odjel za kulturu Grada Rijeke, Primorsko-goranska županija, turističke zajednice Rijeke, Opatije i Kvarnera, Francuski institut u Hrvatskoj te kanadsko i američko veleposlanstvo.

Kako u Rijeku dolazi čak 36 filmskih autora, producenata i predstavnika nekoliko nacionalnih TV kuća (Al Jazeera iz Katara, austrijski ORF, bugarska nacionalna TV, Grčka TV) bit će održavane jutarnje tiskovne konferencije i tzv.masterclass predavanja i paneli s početkom u 10 sati.

Svečano otvaranje festivala zakazano je u srijedu, 6. rujna u 20 sati, a festival će službeno otvoriti 5-minutni film o prvoj filmskoj redateljici i prvoj ženskoj filmskoj autorici, Lois Weber. Redateljica filma je Svetlana Cvetko, koja je prije odlaska u Hollywood živjela u Rijeci.

Prvog dana festivala u galeriji Kortil bit će otvorena izložba plakata povijesnih filmova iz kolekcije riječkog filmofila Marijana Štimca koju će postaviti producent i publicist Veljko Krulčić.

Na Trećem programu Hrvatske televizije bit će prikazane dvije 15-minutne emisije posvećene festivalu, i to 5. i 11. rujna. Emisije kao i raspored filmova te ostalih zbivanja moguće je pogledati na mrežnim stranicama History Film Festivala.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari