ODLIČNA INICIJATIVA: Riječka Udruga SOS telefon pokrenula program besplatne pravne pomoći za žrtve nasilja

Foto: Ilustracija

Dogovorena je suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu koja će povremeno posjećivati Udrugu, no žrtve nasilja mogu se u svakom trenutku za pravnu pomoć obratiti Udruzi

Udruga SOS telefon – Rijeka već se gotovo 25 godina bavi zaštitom žrtava nasilja. Iskustva u dosadašnjem radu pokazala su da nasilje uvijek ima pravni kontekst, što žrtvama otežava izlazak iz nasilne okoline. Osim što žrtve nasilja često nemaju financijsku mogućnost plaćanja pravne pomoći, primijećeno je da im je – nakon što dođu u psihološko savjetovalište Udruge i ispričaju svoju priču – iznimno teško otići na drugo mjesto po pravnu pomoć te u nepoznatoj okolini ponovno govoriti o svojim problemima.

Stoga su u Udruzi SOS telefon Rijeka, kako bi žrtve nasilja na jednom mjestu mogle dobiti svu pomoć koja im je potrebna (psihološku i/ili pravnu), odlučili pokrenuti program besplatne pravne pomoći.

Koje usluge Savjetovalište nudi?

Savjetovalište je ovlašteno pružati besplatnu primarnu pravnu pomoć na području Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Primarna pravna pomoć obuhvaća: opću pravnu informaciju, pravni savjet, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama, zastupanje pred javnopravnim tijelima, pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora.

Tko u Savjetovalištu pruža besplatnu pravnu pomoć?

Besplatnu pravnu pomoć u Savjetovalištu pružat će Magistra prava Iva Čatipović koja za rad ima ovlaštenje Ministarstva pravosuđa. U radu joj asistira volonterski pravni tim sastavljen od desetak studenata/ica prava i mladih pravnika/ca.

Kome je Savjetovalište namijenjeno?

Savjetovalište je namijenjeno primarno žrtvama nasilja. Pritom se misli na sve oblike nasilja – od psihičkog, fizičkog, ekonomskog, spolnog nasilja do mobbinga, diskriminacije itd.

U svrhu osiguravanja prava na besplatnu pravnu pomoć za sve građane osigurana je suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu. Područja za koja Klinika ima osnovane posebne grupe su: obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima.

Kako se financira rad Savjetovališta za besplatnu pravnu pomoć?

U 2016. godini ovaj projekt prepoznali su i odlučili financijski podržati Grad Rijeka (Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb) i Primorsko-goranska županija (Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade), a veliki dio oslanja se i na volonterski rad pravnica Udruge i suradnju s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kako dobiti besplatnu pravu pomoć?

Opće građanstvo može pravnu pomoć zatražiti osobnim dolaskom u prostorije Udruge u terminima kada su dogovoreni posjeti Pravne klinike. Za sada su dogovorena tri posjeta Pravne klinike: srijeda 20.4.2016., 4.5.2016. i 25.5.2016. od 10 do 14 sati na adresi Udruge – Verdijeva 11, Rijeka.

Žrtve bilo kojeg oblika nasilja (nevezano uz posjet Pravne klinike) mogu se u svakom trenutku za pravnu pomoć obratiti Udruzi te dogovoriti sastanak s pravnicom putem e-maila sos.rijeka.pomoc@gmail.com ili pozivom na liniju pomoći svakim danom od 17 do 20 sati na broj telefona 051/211-888.

sos telefon

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari