DANAS U 19 i 30 SATI – Izložba o prvom riječkom kinu “Salone Edison” u kući Adamić

U organizaciji Art kina Croatia ove godine obilježava se 110 godina od početka rada prvog riječkog stalnog kina “Salone Edison” u kući Adamić, na adresi Fiumara 13.

Art kino je stoga odlučilo pokrenuti projekt KINO KORACI kojim namjeravaju u ovoj godini prošetati gradom te građane Rijeke upoznati sa povijesnim riječkim filmskim lokacijama.

Prvi KINO KORAK na rasporedu je danas s početkom u 19 i 30 sati, gdje će u hodniku kuće “Adamić”za sve posjetitelje biti otvorena prigodna privremena izložba o prvom riječkom kinu koje je s radom počelo prije točno 110 godina.

Od 20 sati prikazivat će se filmski zapisi Rijeke u Ulici Pavla Rittera Vitezovića, iza “Palače Adamić”. Riječku povijest gledatelji će moći vidjeti  u filmovima poput “Porinuće broda Sv. Stjepana” u brodogradilištu iz 1914. godine pronađenog u mađarskom digitalnom arhivu.

Kroz prijekt “Kino koracima” tijekom godine uslijedit će i brojna druga događanja poput izložbi filmskih plakata u Muzeju grada Rijeke te mapiranja važnih događanja i lokacija kao i otkrivanja zanimljivih činjenica iz riječke filmske povijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari