MOŽDA I PRIJE ROKA!

ODLIČNA VIJEST! Stotine mještana Marčelja do kraja godine dobit će novu kvalitetnu vodoopskrbnu mrežu

Na području Općine Viškovo trenutačno su u tijeku radovi na izgradnji dva vodovodna ogranka ukupne duljine 1,2 kilometra u vrijednosti od gotovo 4 milijuna kuna

U srpnju su počeli radovi na izgradnji novoga vodovodnog ogranka na području Općine Viškovo. Riječ je o ogranku Vrtače-Kosi u naselju Marčelji. Ukupna dužina ogranka je 610 metara, a vrijednost investicije je 1,8 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo. Ugovoreni rok za završetak radova je sredina siječnja iako bi radovi prema sadašnjoj dinamici mogli biti gotovi i prije roka odnosno do kraja tekuće godine budući da su već postavljene vodovodne cijevi i ogrlice za kućne priključke, završeno je geodetsko snimanje, zatrpani rovovi, montirani hidranti, uspješno provedena tlačna proba.

Nakon obavljene dezinfekcije uzet je uzorak vode iz novopoloženog cjevovoda od strane ovlaštene institucije na ispitivanje koje je u tijeku. Po uredno dobivenom nalazu uzorka vode slijede radovi na prespojima kućnih priključaka na novi cjevovod, uređivanje trase i asfaltiranje. Sve u svemu, najvjerojatnije do kraja kalendarske godine nekoliko stotina stanovnika uglavnom u višestambenim zgradama tog dijela Marčelja dobit će suvremenu kvalitetnu vodoopskrbnu mrežu jer će se novim opskrbnim cjevovodom duktil DN 100 mm zamijeniti postojeće dotrajale cijevi​.
Početkom rujna krenula je realizacija još jednog ogranka – vodovodnog ogranka Dovičići u dužini od 617 metara. Radove izvodi tvrtka Kvarner graditeljstvo, a rok izvođenja radova je 190 kalendarskih dana odnosno kraj ožujka sljedeće godine. Vrijednost investicije iznosi nešto više od 2 milijuna kuna. I na ovom ogranku radovi napreduju više nego dobro jer su vodovodne cijevi postavljene na više od polovice trase te su već zatrpani i rovovi. Za vrijeme izvođenja radova omogućen je pristup obiteljskim kućama i višestambenim zgradama u zoni zahvata te su osigurani koridori za prometovanje.

„Kontinuirana izgradnja vodoopskrbne i hidrantske mreže jedan je od najvažnijih projekata koji se provodi na području Općine. Sustav vodoopskrbe razvija se u svim naseljima, a cilj je dugoročno osigurati dovoljne količine vode namijenjene za potrošnju i protupožarnu zaštitu naselja putem osiguranja njezine kakvoće i dovoljnih količina, ali i osigurati ravnomjerni razvoj komunalnog standarda na području cijele općine. Samo u posljednjih 7 godina izgrađeno je 30-ak novih vodovodnih ogranaka s nešto više od 16 kilometara nove vodovodne mreže u što je uloženo preko 33 milijuna kuna. Prije nekoliko mjeseci smo potpisali i novi „Okvirni Sporazum za građenje proširenja vodovodne infrastrukture na području Općine Viškovo – vodoopsrkba za razdoblje od 3 godine“ s Komunalnim društvom Vodovod i kanalizacija koji obuhvaća izgradnju novih vodovodnih ogranaka. Jedan u Jurašima, Dovičićima i Donjim Srokima, dva u Gornjim Srokima te tri u Saršonima. Ukupno je riječ o preko 3 i pol kilometra nove vodovodne mreže u što ćemo uložiti nešto više od 11 milijuna kuna“, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Krajem godine počet će i izgradnja vodovodnog ogranka Trtni-Juraši Novo naselje u dužini od 814 metara u što će se uložiti oko 2,2 milijuna kuna. Time će i taj dio Viškova dobiti kvalitetnu vodoopskrbnu infrastrukturu. Zamjenama vodovodnih i transportnih cjevovoda ujedno će se reducirati gubitci u vodoopskrbnom sustavu, ali i riješiti brojni problemi mještana. Trenutno je na području Općine Viškovo evidentirano 50-tak nedostajućih vodovodnih ogranaka ukupne duljine oko 15 kilometara. U suradnji s KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Općina Viškovo pripremila je za gradnju više od 30 ogranaka za koje su ishođene građevinske dozvole i riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Za dio ogranaka sredstva su već osigurana, dok se za dio očekuje raspisivanje novih natječaja od strane Hrvatskih voda, ali i europskih fondova putem kojih je moguće ostvariti bespovratne potpore kao što je to bio slučaj pri izgradnji vodovodnih ogranaka Ronjgi i Zorzići kada je Općini Viškovo odobreno gotovo 2 milijuna kuna bespovratne potpore iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Financiranje izgradnje ovako zahtjevnih projekata nije nimalo jednostavno pa se mora realizirati korištenjem svih raspoloživih sredstava u njihovom punom opsegu, a sukladno zakonskim propisima i mogućnostima koje proizlaze iz trenutnog modela financiranje izgradnje infrastrukture vodnog gospodarstva. Tako se već godinama uspješno koriste sredstva EU fondova, razvojna sredstva, sredstva Hrvatskih voda i u konačnici proračunska sredstva Općine Viškovo.

Također, za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“, čiji je prijavitelj KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., odobreno je financiranje iz Fondova Europske unije (Kohezijski fond). Ukupan iznos prihvatljivih troškova navedenog strateškog projekta iznosi 1.761.563.462,00 kn, od čega je udio troškova za područje Općine Viškovo 211.508.000,00 kn. Ukupno odobrena EU sredstva za cijeli projekt iznose 1.256.548.480,00 kn. U sklopu istoga na području Općine Viškovo predviđena je izgradnja 37.391 m gravitacijskih cjevovoda, 28 crpnih stanica i rekonstrukcija 18.816 m vodoopskrbnih cjevovoda. Projekt je u fazi provedbe te je u tijeku provođenje nabava koje su preduvjet za početak radova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari