RIJEKA POMAŽE

ODLIČNO! Djeca iz Siska boravit će na moru zahvaljujući OŠ Kantrida, Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu!

Suradnjom OŠ Kantrida, Riječkog sportskog saveza i Grada Rijeke sve škole Sisačko-moslavačke županije dobit će komplet „Sportske lektire“, a 20-ak djece iz socijalno ugroženih obitelji iz Petrinje imat će priliku boraviti na moru

Riječki sportski savez, Grad Rijeka i OŠ Kantrida do sada su se na različite načine uključili u pomoć krajem protekle godine potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Pet mjeseci nakon potresa, pomoć tom području i dalje je potrebna, a OŠ Kantrida, RSS u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i Grad Rijeka sada zajednički organiziraju nastavak pomoći.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović izrazio je nadu da će djeca koja budu boravila u Rijeci  uživati u morskim radostima te kulturnim, sportskim i turističkim atrakcijama.

Već u ponedjeljak u svih 36 osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije bit će podijeljeni kompleti Sportske lektire. Podsjetio je kako je Sportska lektira, kao dio projekta RiMove, uspješno zaživjela u riječkim osnovnim školama, a sportska škola Grada Rijeke RiMove kroz EU projekt „EU on the Move“ kao hrvatski primjer dobre prakse prenosi se djeci i mladima u Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Portugalu, Turskoj i Sloveniji.

Poruka djeci Sisačko-moslavačke županije da nisu zaboravljena

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač zahvalio se Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu na humanitarnoj akciji, koja može poslužiti kao primjer socijalne osjetljivosti ostalim hrvatskim sredinama.

„Ovo je hvalevrijedna akcija, posebno zato što će djeca iz Sisačko-moslavačke županije dobiti osjećaj da nisu napuštena i da ni potres ni pandemija koronavirusa ne mogu spriječiti sportsku obitelj da pomogne u uključivanje što većeg broja djece i mladih u sport i sportske aktivnosti. Na ovaj način pokazujemo kako je sport prostor u kojem se djeca svakodnevno mogu družiti, veseliti se i zdravo odrastati“, poručio je Krajač.

Sandra Krmek, učiteljica Osnovne škole Kantrida, istaknula je kako su u sklopu projekta pomoći Petrinji realizirana dva od tri postavljena zadatka. U prvom dijelu projekta kupljena je pokretna rampa za prijevoz učenika s posebnim potrebama, a donator je bilo poduzeće iz Rijeke koje želi ostati anonimno.

„U drugi dio projekta uključili su se svi učenici, roditelji i djelatnici naše škole. Za sve učenike od prvog do petog razreda OŠ Dragutin Tadijanović iz Petrinje pripremljeni su personalizirani paketi u kojem se nalazio školski pribor, igračka, slastica, pismo podrške i još poneko iznenađenje. Akcija je uspješno provedena i 30. travnja pokloni su krenuli za Petrinju. Ukupno 326 učenika dobilo je poklon iznenađenja. Dječji osmijeh tog dana bio nam je najljepši poklon“, kazala je Krmek.

„Sljedeće što nam je cilj realizirati, uz podršku Riječkog sportskog saveza i Grada Rijeke, jest da djecu koja nikad nisu vidjela more po prvi put dovedemo na more. To planiramo krajem lipnja, a prvo bi išla grupa od 20-ak učenika iz socijalno ugroženih obitelji. Ugostit ćemo ih pet dana, kako bi uljepšali njihov trenutačni život“, kazala je Krmek.

Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza istaknuo je kako se Riječki sportski savez rado odazvao humanitarnoj akciji, smatrajući da kvalitetni projekti razvijeni za riječku djecu mogu postati i hrvatska priča.

„Kao i u ljubavi, ako dajete, ništa ne gubite, već samo još više dobivate. Na tom tragu nastavit ćemo i dalje razvijati naše projekte, pomagati drugima, a naravno da je Sisačko-moslavačka županija područje koje upravo sad treba najviše materijalnu pomoć, ali i emotivnu podršku, kako bi znali da nisu zaboravljeni“, poručio je Bradić.

Predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac podsjetila je kako se RSS od početka uključio u pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji: odmah nakon razornog potresa započela je akcija prikupljanja hrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, nakon toga nabavljen je generator koji je omogućio da između 20 i 30 kuća dobije struju, a potom je u suradnji s OŠ Kantrida i sportskim klubovima provedena akcija skupljanja igračke i sportsku opremu za djecu potresom pogođenih područja.

Kroz sportsku lektiru djeca se usmjeravaju vrijednostima sporta

Kroz „Sportsku lektiru“ djeca se usmjeravaju prema vrijednostima sporta i to čitanjem priča sportske tematike koje su primjerene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja. Sportska lektira je u vrijeme pandemije doživjela i svoju online inačicu, odnosno djeca mogu na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza  pratiti ilustracije i slušati sportske priče koje čita Danica Juričić Spasović.

„Sportska lektira“ dio je projekta „Ri Move“ kojeg su Grad Rijeka i Riječki sportski savez pokrenuli 2017. godine. Program se provodi kao izvannastavna aktivnost u nižim razredima osnovnih škola s ciljem stjecanja elementarnih znanja i vještina o sportovim te promicanja sporta, zdravog života i bavljenja aktivnostima  općenito.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views