RASTEREĆENJE POGOĐENIH KRIZOM

ODLIČNO! Grad Kastav donosi novi paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima

Foto: Mateo Levak/Riporta-Arhiva

Gradonačelnik Matej Mostarac predlaže novi paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima sličan onom proljetnom i prilagođen aktualnoj situaciji

Uslijed daljnjeg razvoja bolesti COVID-19, a s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, očuvanja poslovanja i zadržavanja dosadašnjih zakupnih odnosa u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Kastva kao i pomoći i rasterećenja građana, gradonačelnik Matej Mostarac predlaže novi paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima sličan onom proljetnom i prilagođen aktualnoj situaciji.

U tom kontekstu predlaže se umanjenje ugovorene zakupnine odnosno naknade za pravo građenja za 50% zakupnicima i ovlaštenicima prava građenja poslovnih prostora u vlasništvu Grada Kastva koji u istima obavljaju djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, trgovinu na malo i veliko, osim trgovine prehrambenim proizvodima, te ostale uslužne djelatnosti – frizerski saloni i usluge tiskanja i poslovni prostor za obavljanje navedenih djelatnosti koriste duže od šest mjeseci, za razdoblje od 01. studenog 2020. godine do 31. ožujka 2021. godine.

Nadalje, predlaže se korisnike površina javne namjene koji imaju postavljene ugostiteljske terase na istima osloboditi od obveze plaćanja naknade za korištenje površine javne namjene u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti za razdoblje od 01. studenog 2020. godine do 31. ožujka 2021. godine.

Ovim mjerama nastoji se omogućiti poduzetnicima koji se bave djelatnostima koje su direktno pogođene posljedicama uzrokovanim pandemijom bolesti COVID – 19 da prebrode otežane uvjete poslovanja, kao i da se zadrže dosadašnji zakupni odnosi u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Kastva, što je od interesa za Grad Kastav.

Radi rasterećenja roditelja čija djeca pohađaju Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav predlaže se roditelje djece, u slučajevima nemogućnosti provođenja odgojno – obrazovnog rada zbog izricanja mjere samoizolacije od strane nadležne epidemiološke službe čitavoj odgojno-obrazovnoj skupini u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor Kastav, osloboditi od obveze sudjelovanja u ekonomskoj cijeni vrtića za vrijeme trajanja mjere samoizolacije.

Kao mjera pomoći nezaposlenim osobama s prebivalištem na području Grada Kastva koje su prijavljene kod nadležne službe za zapošljavanje kao nezaposlene, predlaže se isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 250 kuna.

O paketu mjera glasat će Gradsko vijeće Grada Kastva na sjednici u četvrtak, 26. studenog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari