OSTVARENE PROGNOZE

SNIJEG NA PLATKU! Stižu prvi minusi, na snazi crveni meteoalarm, orkanska bura prijeti većem dijelu Jadrana

Screenshot video (Mali dom Platak)

Za veći dio Jadrana danas je na snazi narančasti stupanj meteoalarma, a za podvelebitsko područje i crveni. Razlog su najavljeni udari bure, koji bi na kvarnerskom području mogli dosezati i od 110 do 160 kilometara na sat

U Gorskom kotaru od jutros pada susnježica koja se mjestimice pretvara u snijeg, što pokazuje i video s Platka!

Danas nas očekuje umjereno i pretežno oblačno. Povremena kiša uglavnom u unutrašnjosti te na dijelu sjevernog Jadrana i to glavninom prijepodne. U višem gorju mogući su susnježica i snijeg.

Prema večeri postupno kidanje naoblake sa zapada. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na udare ponegdje jak, ponajprije u gorju. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, a podno Velebita i orkanska. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre najviša dnevna između 9 i 13 °C, a na Jadranu od 12 do 17 °C.

Sutra će i dalje vjetrovito te u većini krajeva pretežno sunčano. Umjerena, ponegdje i povećana naoblaka još u prvom dijelu dana u gorju, u noći i ujutro i na jugu. Puhat će slab i umjeren, uglavnom u Lici i Gorskom kotaru na udare i jak sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, većinom podno Velebita i Biokova mjestimice s orkanskim udarima, prema kraju dana u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 2, na Jadranu između 5 i 10 °C. Najviša dnevna od 2 do 7, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 9 i 14 °C.

Velebetski kanal u opasnosti

“S promjenom vremena će u mnogim krajevima biti oborina, uglavnom u malim količinama, te jakog i olujnog vjetra, ali i razvedravanja, pa će od subote ponovno biti većinom suho te sve stabilnije i mirnije. No, često olujna bura, mjestimice na udare i orkanska, prouzročit će probleme u prometu i tijekom subote, gdjegod još i u nedjeljno jutro.

Za vikend će osjetno zahladnjeti pa će temperaturnih “minusa” u većini unutrašnjosti biti već u subotu, te posebice u nedjelju ujutro, a manjih i rjeđih i kasnije. Osim na mraz, od nedjelje će se opet po nizinama unutrašnjosti, osobito središnje i istočne Hrvatske, trebati prilagođavati i na maglu i niske oblake, dok će u južnijim krajevima te posebice u gorju i na Jadranu biti sunčano, u novome tjednu uz ponovni porast temperature na iznadprosječno visoke vrijednosti za ovo doba godine”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

 

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari