Odlučuje Gradsko vijeće: Dosadašnji Muzejski trg nosit će ime po poznatoj ličnosti iz riječke povijesti?

Foto: Ilustracija (Facebook/J. Šadić)

U četvrtak 30. svibnja održat će se 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke s iznimno obimnim dnevnim redom od čak 28 točaka, a jedna od njih bit će i ona o promjeni naziva Muzejskog trga u Trg Riccarda Zanelle.

Riječ je o javnoj površini ispred Guvernerove palače u kojoj su smješteni Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Muzej Grada Rijeke, a koji je Muzejskim trgom imenovan rješenjem Gradskog vijeća 1995. godine.

U obrazloženju prijedloga, predlagatelji navode kako je upravo današnji Muzejski trg odnosno kompleks Guvernerove palače bio poprište dramatičnih povijesnih događaja koji su obilježili razdoblje „Riječkog pitanja“ od 1918. do 1924. godine, te je kao takav najprikladniji da se nazove imenom Riccarda Zanelle, u znak sjećanja na istaknutoga riječkog političara toga vremena. Odbor ocjenjuje kako se radi o osobi koja je dala značajan doprinos u povijesti našeg grada.

Prije utvrđivanja konačnog prijedloga odluke, Odbor je zatražio mišljenje teritorijalno nadležnog Vijeća Mjesnog odbora Brajda – Dolac koje je na sjednici održanoj 27. ožujka ove godine usvojilo zaključak kojim prihvaća prijedlog za preimenovanje Muzejskog u Trg Riccarda Zanelle.

Dodatno se ističe kako bi se objektima, odnosno muzejima koji danas prema Evidenciji ulica i kućnih brojeva imaju dodijeljene brojeve Muzejski trg kbr. 1 i kbr. 1/1 dodijelili brojevi – Trg Riccarda Zanelle kbr. 1 i kbr. 1/1.

Riccardo Zanella bio je riječki političar. Zbog svog ustrajnog zalaganja za prava građanske Rijeke i borbe protiv stalnog uplitanja centralne ugarske vlasti u slobode grada, postaje lider autonomaškog pokreta u gradu. Početkom Prvog svjetskog rata prisilno je mobiliziran i završava u ruskom zarobljeništvu da bi se u Rijeku vratio 1918. Bio je protivnik D’Annunzia i njegove nasilne okupacije Rijeke. Nakon njegovog odlaska, na temelju Rapallskog ugovora između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, a pod pokroviteljstvom SAD, Velike Britanije i Francuske osniva se Slobodna država Rijeka, na čijim slobodno održanim izborima pobjeđuje upravo Zanella. Nedugo nakon izbora, nasilno je srušen s vlasti od strane fašističkih pučista. Nekoliko mjeseci nakon svrgavanja, provode se ponovni izbori gdje ponovno dobiva povjerenje Riječana, ali fašističke snage ni tada nisu mirovale te ga ruše po drugi put. Nakon aneksije Rijeke Italiji, živio je u Beogradu, u vrijeme Drugoga svjetskog rata u Francuskoj surađuje s tamošnjim pokretom otpora. Nakon rata, unatoč porazu fašizma nije dočekao povratak u Rijeku, te živi u Italiji do smrti 1959. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj