RIJEKA: Ministrica kulture Obuljen Koržinek obišla gradilište kompleksa Benčić

Napreduju i radovi na izgradnji Dječje kuće, jedinstvenog objekta u Hrvatskoj u kojoj će više ustanova u kulturi stvarati kulturne sadržaje za djecu i u koju će preseliti Dječja knjižnica Stribor

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u pratnji gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela obišla je kompleks Benčić u kojem se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture grade Dječja kuća, nove zgrade Muzeja grada Rijeke i Gradske knjižnice, a u kojeg je već preselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo kako stupnjem realizacije infrastrukturnih radova, tako i razinom pripreme programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, koji bi trebao biti objavljen u rujnu.

Ugodno iznenađen velikim interesom građana za posjet gradilištu kompleksa Benčić, koji je nedavno organiziran u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata, gradonačelnik Obersnel najavio kako će slični obilasci biti organizirani još nekoliko puta do kraja godine.

Obuljen Koržinek: “Imali smo dug i sadržajan sastanak”

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je sa svojim suradnicima posjetila Rijeku u prvom redu kako bi se informirala o tijeku priprema programa za Europsku prijestolnicu kulture, a onda se i na samom terenu upoznala sa infrastrukturnim radovima.

„Imali smo dug i sadržajan sastanak – mogu reći da ono što su do prije samo nekoliko mjeseci bili obrisi programa danas izgleda vrlo zanimljivo, koherentno, u skladu s onim što je i predloženo u kandidacijskog knjizi, tako da nas sljedeće godine u Rijeci očekuje jedan suvremen, europski i relevantan program.

Bila je to prilika je obiđemo i ove infrastrukturne radove, za koje smatram da se odvijaju u planiranim rokovima. Cijela dinamika je u velikoj mjeri ovisila i o odobrenju sredstava iz Europske unije i mislim da je to važno da i tom činjenicom pokažemo na koji način se korištenjem europskih sredstava i nacionalnih sredstava, kroz jedan objedinjujući projekt, kao što je Europska prijestolnica kulture, stavlja u funkciju infrastruktura koja će kasnije biti jedan novi sadržaj u prvom redu za građane Rijeke, a onda i za sve one posjetitelje koji će doći tijekom slijedeće godine i u godinama koje slijede“, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Obilasku su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat te predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Konzervatorskog ureda u Rijeci, Grada Rijeke te Središnje agencija za financiranje i ugovaranje.

Razgled i obilazak lokacije vodio je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, dok su ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i autorica postava budućeg Muzeja grada Rijeke Nikolina Jelavić Mitrović predstavili uređenje Palače Šećerane u novi dom Muzej grada Rijeke.

Nedavno su započeli radovi na uređenju Dječje kuće, javnih površina te prateće infrastrukture

Kompleks Benčić – veliko gradilište budućeg riječkog kulturnog kvarta

U kompleksu Benčić od u tijeku su radovi na uređenju Palače Šećerane – nekadašnje upravne zgrade industrijskog kompleksa u koju će preseliti Muzej grada Rijeke.

Završeni su grubi građevinski radovi, uključujući i sanaciju krova, u tijeku su radovi na sanaciji pročelja i ugradnji vanjske stolarije, žbukanje zidova i stropova i drugi radovi, a cijelo vrijeme traju i restauratorski radovi. Slijede još keramičarski radovi, parketarski, soboslikarski, ugradnja dizala, montaža vanjskih i unutarnjih metalnih stepenica, ugradnja unutarnje stolarije i uređenje interijera.

U ožujku su započeli radovi na izgradnji Dječje kuće, jedinstvenog objekta u Hrvatskoj u kojoj će više ustanova u kulturi stvarati kulturne sadržaje za djecu i u koju će preseliti Dječja knjižnica Stribor. Do sada su izvedena rušenja i demontaže nenosivih pregrada i međukatnih konstrukcija, betoniranja temeljne obodne grede, sanacija jugoistočnog ugla zgrade, zazidavanje vertikala dimnjaka i ventilacije u postojećim zidovima te ukrućivanje postojećih fasadnih zidova. U tijeku je priprema betonske podloge za izradu teške skele.

Počeli i radovi na uređenju javnih površina

Nedavno su započeli i radovi na uređenju javnih površina i izgradnji infrastrukture potrebne za funkcioniranje zgrada u sklopu kompleksa Benčić, poput nove vodoopskrbe, kanalizacije te elektroinstalacija. Tako će Riječani dobiti još jedan javni trg, oplemenjen zelenilom, tematskim parkom i pješačkim stazama.

Uskoro kreću i radovi na obnovi rekonstrukciji T-objekta u koji će preseliti Gradska knjižnica Rijeka.

Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i javne površine u kompleksu Benčić bit će dovršeni u 2020. godini, a Gradska knjižnica početkom 2021. godine.

Riječ je o kapitalnom ulaganju Grada Rijeke u kulturnu infrastrukturu koje se, među ostalim, u značajnom dijelu financira i EU sredstvima.

Radove na uređenju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vrijedne 9,2 milijuna kuna financirao je Grad Rijeka. Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44,5 milijuna kuna, dok će rekonstrukcija Dječje kuće stajati 41,7 milijuna kuna. Radovi na uređenju javnih površina i infrastrukture stajat će 50,4 milijuna kuna.

Za Dječju kuću i novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka kroz projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ a u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” osigurano je sufinanciranje Europske unije u visini od 68,21 milijuna kuna. Također, kroz isti operativni program, ali putem Integriranog programa „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ Europska unija osigurala je bespovratno sufinanciranje uređenja Palače Šećerane i broda Galeb s iznosom od 68,89 milijuna kuna.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views