GLAZBENO-SCENSKI DOŽIVLJAJ

Održan „Festival mjuzikla“ u Opatiji uz ovacije publike

Bogata tradicija različitih festivala po kojima je Opatija poznata ovog ljeta oplemenjena je novopokrenutim Festivalom mjuzikla, jednom od trenutno najpopularnijih kazališnih formi koja objedinjuje raznovrsne umjetničke grane u vrhunski glazbeno-scenski doživljaj.

Festival mjuzikla u Opatiji započeo je „Flashdanceom“, adaptacijom istoimenog hollywoodskog klasika koji je svoj kultni status zaradio hitovima „„Gloria“, „Maniac“, „Flashdance… What a Feeling“ i složenim plesnim koreografijama koje su postale dio pop kulture. Mlada glumačka postava Pozorišta na Terazijama uspješno je predvodila rasplesani ansambl, pjesme je izvodio rock bend koji je mjuziklu podario specifični zvuk 80-tih, a sve je okončano gromoglasnim pljeskom opatijske publike.

Druga večer Festivala kulminirala je izvedbom „Chicaga“, jednim od najpoznatijih i najizvođenijih mjuzikala na svijetu. Samo u Pozorištu na Terazijama, mjuzikl „Chicago“ je na programu preko 17 godina, a izvedbom na opatijskoj Ljetnoj pozornici uistinu su opravdali popularnost i atraktivnost ovog raskošnog kazališnog komada. U ritmu izvrsnog orkestra, uz vrhunsku kostimografiju i upečatljivu scenografiju, pedesetak izvođača, solista, plesača i pjevača, na sceni je uspješno dočaralo romantičnu atmosferu gangsterskog Chicaga i licemjerje američkog društvenog morala dvadesetih godina 20.st, te pružilo fenomenalnu i nezaboravnu izvedbu kultnog mjuzikla koji svaki put iznova očarava i opravdava svoju slavu, što su pokazale i ovacije opatijske publike.

Osim na Ljetnoj pozornici, Festival mjuzikla je zauzeo i veliku dvoranu Centra Gervais gdje se održao mjuzikl za djecu „Pocahontas“ u izvedbi Teatra Naranča. Disneyev klasik iz 90-tih ansambl iz Pule obogatio je autorskim songovima usput zadržavši originalnu priču o mladoj Indijanki koja je čistim srcem i ljubavlju pomirila dva naizgled nespojiva svijeta – domorodački i zapadnjački.

„Mjuzikli su već ranijih godina bili prisutni na Ljetnoj pozornici i bilo je pokušaja festivala u tom smislu, ali stvari nisu opstale. To je bila šteta, jer Opatija ima taj šarm kompatibilan s mjuziklima, stoga smo se potrudili i ove godine pokrenuli pravi Festival mjuzikla kojim se želimo nametnuti kao jedno od najvažnijih mjesta za taj vid ponude. Ovaj festival je međunarodnog karaktera i održavat će se početkom lipnja u predsezoni kada će se tijekom nekoliko uzastopnih dana moći uživati u mjuziklima za odrasle, ali i programima za djecu s ciljem stvaranja nove publike.

Iako je ovogodišnji Festival mjuzikla tek završio već smo u razgovorima za gostovanja iz Engleske i Francuske sljedeće godine, stoga vjerujem da će mnogi koji vole mjuzikle odsad Opatiju snažno ucrtati kao svoju destinaciju početkom lipnja. Veliko hvala Gradu Opatija koji je prepoznao Festival mjuzikla i bez čije podrške festival ne bi bio moguć“, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Na Festivalu mjuzikla gostovalo je više od 120 umjetnika, njihove izvedbe pogledalo je preko 1.600 ljudi, a tradicijski i kulturni značaj mjuzikla istaknut je i činjenicom da je upravo tim programom svečano otvoreno „Ljeto na Ljetnoj 2023.“, manifestacija Festivala Opatija koja će preko 100 dana najraznovrsnijim i kvalitetnim sadržajima privlačiti turiste iz cijele Europe na opatijsku Ljetnu pozornicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari