79. OBLJETNICA STRADANJA

Galerija | Održan komemorativni skup „Lipa pamti“

Zamjenik župana Vojko Braut predvodio je delegaciju Primorsko-goranske županije na komemorativnom skupu „Lipa pamti“ kojim je obilježena 79. obljetnica stradanja civilnog stanovništva sela Lipa.

Komemorativni skup započeo je polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u NOR-u, pored Memorijalnog centra “Lipa pamti” te se nastavio mimohodom do Kvatirkine kuće, mjesta stradanja 296 Lipjana u nacističkom pohodu pred sam kraj rata. Brojne delegacije položile su vijence te odale počast i prisjetile se žrtava. Tom prigodom se zamjenik župana Braut izjavio je:

„Želim izraziti svoje suosjećanje sa svima onima koji su u ovoj tragediji izgubili svoje bližnje. Također zahvaljujem i svim onima koji su danas došli obilježiti ovaj dan, prisjetiti se tih žrtava. Uvijek govorimo da se ne ponovi, a eto sad u našoj blizini ponovo svjedočimo ratnom sukobu koji neminovno donosi i ratne žrtve. I zato nije dovoljno samo reći, potrebno je održati sjećanja na tragediju i ponovo se naći na ovom mjestu i slijedeće godine.”

Skup organizira SABA Primorsko-goranske županije i UABA Liburnija, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Općine Matulji, a svake godine održava se u spomen na 30. travnja 1944. kada su njemački nacisti, talijanski fašisti te hrvatski i slovenski kolaboracionisti u Lipi ubili 269 stanovnika, od kojih su većina bili žene, djeca i starci, a selo popljačkali i spalili do temelja. Najviše ljudi poginulo je nakon što ih je sto pedeset fašističkih vojnika naguralo u posljednju kuću u selu te žive spalilo, a od svih mještana koji su tog dana bili u selu, preživjelo je njih tek šestero.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari