IZRADA STUDIJE

Održan Okrugli stol s načelnicima i gradonačelnicima Gorskog kotara „Prostorni identiteti ruralnih naselja Gorskog kotara“

Kako bi se pridonijelo uravnoteženom razvoju Gorskog kotara, a temeljem prepoznatih značajki tipologije naselja, Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije pristupila je izradi studije Prostorni identiteti ruralnih naselja Gorskog kotara.

Inicijativa za promišljanje o načinu sprečavanja negativnih utjecaja na vizualni identitet naselja Gorskog kotara pristigla je od Turističke zajednice Gorskog kotara. Naime, TZ je Zavodu ukazala na primjere građevina koje odudaraju od tradicionalnih tipova gradnje na području Gorskog kotara. Temeljem navedene inicijative, Zavod je ocijenio kako u naravi zahtjev Turističke zajednice teže prema potrebi za očuvanjem prostornog identiteta. Sukladno navedenom, osmišljena je izrada studije kojom bi se razmotrile mogućnosti uspostavljanja prostornih standarda u svrhu usmjeravanja građenja u vrijednim područjima, kao i u onima gdje je prostorni identitet narušen.

VIDEO DANA:

„Cilj izrade Studije je prepoznavanje i vrednovanje očuvanosti prostornog identiteta naselja područja Gorskog kotara te izrada smjernica za očuvanje i revitalizaciju pojedinih područja i struktura. Studijom se planira prepoznati različite tipove i tipologije gradnje unutar odabranih naselja Gorskog kotara i ima za cilj podizanje svijesti lokalnog stanovništva o identitetu naselja“ rekao je ravnatelj Zavoda Adam Butigan.

„Destinacija je zrela za daljnju ekspanziju i pametan, planski pristup tipologiji gradnje kojim se cilja postaviti standarde kako bismo očuvali prirodne resurse i za buduće naraštaje. Ovime ćemo omogućiti temelj za daljnju ekspanziju koja je neminovna, jer smo kao cjelogodišnja destinacija postali investicijski iznimno atraktivni.“ – naglasio je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

Iako prostor Gorskog kotara percipiramo kao cjelinu, raznolikost prostornog identiteta suburbanih i ruralnih naselja čini važan segment sveobuhvatnog identiteta područja Gorskog kotara. Naime, na području Gorskog kotara postoje različiti tipovi naselja koji se razvijaju pod različitim utjecajima i na različiti način. Većina prostornih planova nema posebne uvjete građenja za različite tipove naselja ovisno o njihovoj tipologiji i prepoznatim vrijednostima već se primjenjuju opće odredbe za gradnju u svim građevinskim područjima naselja.

Nakon izložene prezentacije o ciljevima i načinu izrade studije, održan je okrugli stol s načelnicima i gradonačelnicima JLS s područja Gorskog kotara  koji su rekli da će podržati izradu Studije, pomoći pri organizaciji radionica te razmotriti mogućnost implementacije rezultata kroz dokumente prostornog uređenja svojih općina i gradova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views