HVALA IM

I u PGŽ održan prijem darivatelja krvi s jubilarnim brojem darivanja

Povodom Međunarodnog dana darivatelja krvi, zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima zahvalila se te uručila zahvalnice i prigodne poklone višestrukim darivateljima sa područja Primorsko-goranske županije. Ove godine priznanja su dobili: Željka Čutura, Mare Blažan, Emanuela Mutnjaković, Vera Deković i Jasmina Okanović za 55 i Silvana Janeš za 75 darivanja, Roberto Brubnjak, Dražen Kovačević, Ratko Kosanović, Darko Kolarec, Igor Orlić i Vanja Smojver za 125, Rudolf Matejčić za 150 te za 175 davanja Dejan Cetina, Milan Pajdak i Đulijo Silić.

Zahvalivši i čestitavši svim darivateljima, zamjenica Medarić je istaknula: “Svako darivanje je veliki čin kao i spoznaja da si nekome spasio život. Svaka pohvala i našem Društvu Crvenog križa koji je uvijek prisutan po terenu i spreman pružiti svu moguću pomoć.” Pročelnica Dragica Marač, i sama darivateljica, zahvalila se svima te istaknula kako su jubilarci jedna velika moralna vertikala u društvu i najbolji oblik odgoja za mlade, a pohvalila je i broj uključenih žena. „Želim svima puno zdravlja i još mnogo darivanja”, istaknula je Marač.

Karin Kuljanić, predsjednica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije priključila se zahvalama i čestitkama darivateljima i tom prilikom još spomenula kako smo svi potencijalni korisnici prikupljenih doza krvi što nikad ne možemo znati dok nam ne zatreba, a jedini izvor ove životne tekućine su dobrovoljni darivatelji.

U Primorsko-goranskoj županiji u prosjeku se godišnje prikuplja 5 doza na 100 stanovnika. Pri tome su najbolji rezultat u 2023. godini sa 7 prikupljenih doza na 100 stanovnika ostvarile Delnice, 6,3 doza na 100 stanovnika prikupio je Rab, a tu su i Čabar s 5,7 doza te Rijeka s 5,5 prikupljenih doza na 100 stanovnika.

Podsjetimo, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se u spomen na 25. listopada 1953. kada je u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Republika Hrvatska među rijetkim je zemljama u svijetu koje imaju privilegiju da je, zahvaljujući dobrovoljnim davateljima krvi, pristup sigurnoj krvi omogućen svakom građaninu.

Na području Primorsko-goranske županije te susjedne Istarske i Ličko-senjske županije, krv prikuplja Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. U suradnji s njima svake se godine izrađuje kalendar akcija darivanja krvi koji točno predviđa koliko će se akcija darivanja krvi tijekom godine organizirati u kojem od društava Crvenog križa, a sve temeljem iskazanih potreba zdravstva i, na osnovu toga, određenih zaduženja Hrvatskog Crvenog križa.

Od ukupnog broja osoba koje su u Hrvatskoj dale krv u 2023. godini, njih 6,39% učinilo je to po prvi put, a gotovo točno toliko (6,5%) iznosio je i broj novih darivatelja na području naše županije. Žene su darovale 18% od svih prikupljenih doza krvi dok je postotak u PGŽ tek neznatno manji (17,5). Apsolutni rekorder po pitanju udjela darivateljica u prikupljenim dozama krvi u našoj je županiji GDCK Rab gdje darivateljice već godinama čine gotovo trećinu ukupnog broja pa je i u prošloj godini rezultat bio 30,51%.

Uz zamjenicu župana Marinu Medarić, pročelnicu UO za socijalnu politiku i mlade Dragicu Marač te predsjednicu Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Karin Kuljanić primanju je prisustvovala i ravnateljica Društva Branka Maračić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari