U HKD NA SUŠAKU

Galerija | Održan prijem za diplomirane i nove stipendiste Grada Rijeke

U HKD-u na Sušaku održan je svečani prijem za stipendiste Grada Rijeke koji su diplomirali tijekom akademske 2022./2023. godine te za učenike srednjih škola i studente koji su u tekućoj školskoj/akademskoj godini postali stipendisti Grada.

Tijekom prošle akademske godine diplomiralo je 17 studenta, stipendista Grada Rijeke od kojih je 14 primalo stipendiju po kriteriju darovitosti, 2 po socijalnom kriteriju te 1 prema kriteriju deficitarnosti zanimanja.

U ovoj školskoj godini dodijeljene su ukupno 63 nove stipendije Grada Rijeke za učenike srednjih škola i studente i to 38 stipendija prema kriteriju daroviti (21 učenička i 17 studentskih), 18 novih stipendija prema socijalnom kriteriju (14 učeničkih i 4 studentske) i 7 stipendija studentima prema kriteriju deficitarnog zanimanja.

Grad Rijeka ove školske/akademske godine ukupno stipendira 137 mladih Riječanki i Riječana, za što je u proračunu osigurano gotovo 226.000,00 eura.

Dosadašnjim, kao i novim stipendistima čestitali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg.

„Moram reći da mi je posebno drago što i ove godine imamo priliku čestitati svima koji su diplomirali i uspješno završili svoje školovanje, ali i ugostiti nove stipendiste Grada Rijeke. Znam da pred sobom danas imam najbolje od najboljih u našem gradu. Isto tako, znam da u svima vama danas ovdje, vidimo nekoga tko će, zajedno s nama graditi budućnost Rijeke“, kazao je gradonačelnik Filipović, izražavajući uvjerenje da dobivanje stipendije, uz podršku obitelji i profesora, predstavlja poticaj za daljnji uspješni rad.

Gradonačelnik je ujedno izrazio zadovoljstvo što interes za gradske stipendije ne jenjava, što potvrđuje da su stipendije Grada Rijeke, koje se dodjeljuju još od 1993. godine, jedan od najboljih gradskih projekata.

U ime svih diplomiranih stipendista Gradu Rijeci na podršci tijekom školovanja zahvalila se Korina Samac, prvostupnica radiološke tehnologije.

„Zahvaljujem se Gradu Rijeci na mogućnosti dobivanja stipendije, odnosno dobivanja stipendije ne samo po kriteriju ocjena, nego i izvannastavnim aktivnostima i uspjesima izvan fakulteta, što smatram kao odličnu priliku za sve učenike i studente da se uključe u različite aktivnosti. Ova stipendija mi je uvelike olakšala studentski život utoliko jer nisam morala raditi uz studiranje, što smatram da bi bilo vrlo izazovno“, kazala je Korina Samac, zahvalivši se Gradu Rijeci i gradonačelniku na odvajanju vremena za studente.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Barbara Margan, stipendistica Grada Rijeke, te Luka Bujdo, oboje iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

U 2024. godini stipendije uvećane za 40%

Grad Rijeka je u 2024. godini uvećao iznose stipendija te prosječno uvećanje pojedinačne stipendije iznosi čak 40%, čime se Rijeka svrstala među gradove i županije s najvišim iznosima pojedinačnih stipendija i etablirala se kao grad s jasnom vizijom o važnosti ulaganja u odgojno-obrazovne projekte kao pokretače društvenih promjena.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je i izmjene, odnosno novu odluku koje reguliraju dodjelu stipendija, a svi akti bili su predmet javnog savjetovanja u koja su se mogli uključiti svi učenici, studenti, njihovi roditelji, odgojno-obrazovni radnici i cijela zainteresirana javnost.

Sve izmjene predložene su temeljem iskustva u višegodišnjoj provedbi procesa stipendiranja te predstavljaju iskorak i vrlo konkretno ublažavanje određenih uvjeta za dobivanje odnosno zadržavanje gradske stipendije.

Dodajmo, program stipendiranja učenika i studenata Grad Rijeka provodi već više od trideset godina. Od 1993. godine dodjeljuju se stipendije po kriteriju darovitosti, 2010. godine uvedene su stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a 2014. godine uvedene su stipendije po socijalnom kriteriju.

Stipendije po kriteriju darovitosti

Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost te se pristupnici natječaju za dodjelu stipendija Grada Rijeke boduju prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima te prema mišljenju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja. Prema ostvarenim ukupnim bodovima sastavlja se rang lista pristupnika, posebno za studente, a posebno za učenike 3 i 4. razreda srednjih škola, koja služi kao osnovica za odabir stipendista. Stipendija se dodjeljuje korisniku stipendije za jednu školsku/akademsku godinu.

Učenička stipendija iznosi 150 eura, a studentska 200 eura te se isplaćuje za devet mjeseci akademske godine.

Stipendije po kriteriju deficitarnosti zanimanja

Stipendije se dodjeljuju studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nadležnog upravnog Odjela te potreba u ustanovama Grada. Od ovoga proizlazi korist za mlade ljude koji si time osiguravaju zaposlenje, ali i za Grad koji time zadovoljava svoje potrebe za stručnim kadrovima. Uz obavezan kriterij deficitarnosti zanimanja, dodatni bodovi mogu se ostvariti i temeljem socijalnih uvjeta, primjerice mladi iz obitelji s malim prihodima ili obiteljima koje su stalni korisnici novčane pomoći, odnosno mladi s invaliditetom.

Stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja iznose 200 eura i isplaćuju se za 9 mjeseci akademske godine.

Stipendije po socijalnom kriteriju

Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.

Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 200 eura mjesečno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari