RAZGOVARALO SE O SURADNJI

Održan prijem za francuskog veleposlanika NJ.E. Gaëla Veyssierea

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Gaël Veyssière održali su jučer susret u Salonu Grada Rijeke.

Gradonačelnik Filipović i veleposlanik Veyssière razgovarali su o dosadašnjoj, ali i mogućnostima buduće suradnje ne samo na nacionalnoj razini, između Hrvatske i Francuske, već i na lokalnoj razini i to u području gospodarstva, poduzetništva, turizma, kulture i sporta.

Gradonačelnik Filipović upoznao je veleposlanika Veyssièrea s velikim infrastrukturnim projektima koji su trenutno u tijeku u Rijeci, a riječ je o razvoju cestovnog i željezničkog prometa, kao i  razvoju lučke infrastrukture. Istaknuo je izuzetno dobru suradnju s Vladom Republike Hrvatske na tim projektima koji se realiziraju i uz veliku pomoć sredstava dobivenih iz fondova Europske unije. Istaknuo je i izvrsnu suradnju s riječkim Sveučilištem, naglasivši veliku čast iskazanu rektorici riječkog Sveučilišta kojoj je prije nekoliko dana dodijeljeno odličje Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike.

Kao veliki značaj za razvoj gospodarstva u Rijeci, gradonačelnik Filipović je istaknuo  i sve veći broj stranih tvrtki koje svoje urede otvaraju u Rijeci, primjerice MAERSK i Lürssen, od kojih će ovaj potonji biti angažiran i oko izgradnje nove marine koja bi trebala doprinijeti razvoju nautičkog turizma u Rijeci. Dodao je kako se u Rijeci u posljednjih nekoliko godina sve više povećava broj gostiju iz Francuske te kako se nada da će potencijal Rijeke prepoznati i francuski investitori. Filipović je istaknuo i vrlo dobru dosadašnju suradnju s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj te vejru da će se suradnja nastaviti i u budućnosti.

Veleposlanik Veyssière također je apostrofirao dosadašnju dobru suradnju s Rijekom, posebice ističuću rad Francuske Alijanse Rijeka koja promovira francuski jezik i kulturu. Ističući sve veći broj francuskih turista koji dolaze na područje Rijeke, Kvarnera i Istre, veleposlanik je iskazao želju oko ispitivanja mogućnosti otvaranja počasnog francuskog konzulata u Rijeci. Također, budući da je Pariz domaćin Olimpijskih igara 2024. godine, prema riječima veleposlanika, želja je Veleposlanstva, a s ciljem promocije sporta, pogotovo među djecom i mladima, uoči Olimpijskih igara diljem hrvatskih gradova organizirati razna sportska događanja.

Razgovaralo se i o eventualnom uključivanju Rijeke, grada koji je tijekom 2022. godine nosio i titulu Europskog grada sporta. Što se tiče ulaganja u gospodarstvo i poduzetništvo, veleposlanik je istaknuo zainteresiranost francuskih tvrtki za ulaganje u infrastrukturne projekte u Rijeci u budućnosti, kao i na mogućnost suradnje mediteranskih gradova obaju država, među kojima je i Rijeka.

Veleposlanik i gradonačelnik razmijenili su prigodne poklone i oboje iskazali želju za nastavkom suradnje i u budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari