252 KORISNIKA CENTRA

„Zajedno protiv izolacije“ je projekt je Općine Viškovo kojim će se unaprijediti kvaliteta života korisnika Centra za rehabilitaciju

smart

Načelnica Općine Viškovo i nezavisna saborska zastupnica u Klubu socijaldemokrata Hrvatske Sanja Udović i ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina održale su radni sastanak u prostorima Centra koji skrbi o 252-oje korisnika – djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama iznad 21 godine života koje imaju intelektualne teškoće i pridružene smetnje.

Glavna tema sastanka bila je prijava projekta „Zajedno protiv izolacije“ koji je Centar za rehabilitaciju prije nešto više od 3 godine u partnerstvu s Općinom Viškovo i Centrom za rehabilitaciju Mala Terezija prijavio na Poziv „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Projekt je u travnju 2021. godine uspješno prošao administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti, ocjenu kvalitete te provjeru prihvatljivosti troškova projektnog prijedloga. Međutim, s obzirom na iskorištenost raspoložive financijske alokacije, projekt je stavljen na „rezervnu listu“ projekata predloženih za financiranje.

smart

Prema informacijama koje je na sastanku iznijela ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina, krajem ove godine raspisat će se novi Poziv na koji će se projekt „Zajedno protiv izolacije“ ponovno prijaviti. Cilj projekta jest unaprijediti kvalitetu života korisnika kroz samostalno zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, spriječiti socijalnu isključenost te omogućiti njihovo aktivno uključivanje u društvo, smanjiti broj institucionaliziranih pripadnika ove ranjive skupine te spriječiti daljnju institucionalizaciju novih korisnika. Usmjeren je na promicanje socijalne uključenosti odraslih osoba s invaliditetom i smanjenju izolacije i nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama putem poboljšane socijalne infrastrukture.

„U sklopu ovog projekta Općina Viškovo planira u Marčeljima izgraditi objekt za organizirano stanovanje 6-ero odraslih osoba s intelektualnim oštećenjima i pridruženim smetnjama. Time ćemo prije svega poboljšati kvalitetu života odraslih osoba s invaliditetom i aktivno ih uključiti u zajednicu u sklopu procesa deinstitucionalizacije sustava pružanja socijalnih usluga. Zbog toga sam se i sastala s ravnateljicom koja je na toj funkciji posljednje dvije godine te smo zaključile da ćemo projekt svakako prijaviti.“, izjavila je općinska načelnica Sanja Udović.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina ističe kako će se provedbom projektnih aktivnosti odraslim osobama s invaliditetom – osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama osigurati jednako pravo na život u zajednici, osigurati mogućnost da odaberu svoje mjesto boravka, gdje će i s kim živjeti na ravnopravnoj osnovi s drugima.

„ S obzirom na povećanje potreba za socijalnim uslugama, Centar za rehabilitaciju ima daljnju intenciju širenja kapaciteta. Kroz ovaj projekt planira se izgraditi i proširiti radionice za uslugu poludnevnog boravka naših korisnika te povećati broj stambenih jedinica za organizirano stanovanje na lokacijama Pulac i na području Općine Viškovo. Time će se stvoriti uvjeti za uključivanje većeg broja osoba s intelektualnim teškoćama, autizmom i pridruženim teškoćama u socijalne usluge koje pruža Centar.

Model organiziranog stanovanja kao podrška procesu deinstitucionalizacije pridonijet će socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, uspostavljanju i održavanju njihovih socijalnih uloga, izjednačavanju njihovih mogućnosti, poboljšanju kvalitete života, poticanju aktivnog i samostalnog življenja te inkluzije u društvenu zajednicu. Suradnja s Općinom Viškovo na ovom projektu je primjer dobre suradnje u brizi o ranjivim skupinama društva.“ izjavila je nakon sastanka ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari