DOBRA SURADNJA

Održan prijem za talijanskog veleposlanika Nj.E. Pierfrancesca Sacca

Riječki gradonačelnik Marko Filipović održao je prijem za veleposlanika Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Pierfrancesca Sacca.

Tijekom razgovora, gradonačelnik Filipović je istaknuo kako Hrvatska i Italija imaju dobru suradnju na mnogim područjima, te kako vjeruje da će se suradnja, pogotovo na području turizma, poduzetništva i gospodarstva još i poboljšati i olakšati nakon 1. siječnja iduće godine kada će Hrvatska i službeno uvesti euro kao službenu valutu, ali i ući u sustav Schengena, što Italija podržava.

Gradonačelnik je veleposlanika upoznao i s velikim javnim i privatnim projektima koji su trenutno u fazi izvedbe, poput izgradnje cestovne infrastrukture, priprema za izgradnju nove marine u riječkoj luci, kao i s projektima razvoja željezničke infrastrukture u budućnosti.

Filipović je istaknuo i dobru suradnju s talijanskom nacionalnom manjinom u Rijeci i Talijanskim konzulatom, posebno naglasivši suradnju s Talijanskom unijom. „Zajedno s njima krećemo u izgradnju novog dječjeg vrtića na Krnjevu, još jednog objekta u kojem će biti formirane grupe za djecu talijanske nacionalne manjine. Rok za dovršetak vrtića je sredina 2026. godine, ali vjerujem da je moguće izvesti radove i ranije“, rekao je gradonačelnik.

Bilo je riječi i o razvoju turizma na području Rijeke i okolice, budući da je Kvarner poželjna destinacija među talijanskim turistima. „Ova godina za Rijeku i riječki prsten bila je rekordna po pitanju broja dolazaka turista i nadam se da će s nestankom fizičkih granica brojke u budućnosti nastaviti rasti“, istaknuo je Filipović.

Veleposlanik Sacco je dužnost veleposlanika Italije u Hrvatskoj preuzeo u siječnju 2020. godine, a tijekom današnjeg susreta istaknuo je kako Hrvatska i Italija, zemlje duboko isprepletene zajedničke povijesti, godinama grade uspješne bilateralne odnose.

„Budući da smo zemlje susjedi, talijanske i hrvatske firme razvijaju uspješnu poslovnu suradnju. Naravno, uvijek ima mjesta napretku i vjerujem da ćemo u budućnosti razgovarati i o mogućnostima napretka suradnje među talijanskim i poduzetnicima s područja Rijeke i regije. Prema mojim saznanjima, talijanske firme zainteresirane su za ulaganje i poslovanje izvan granica Italije i vjerujem kako bi bilo interesa za suradnju s firmama iz Rijeke“, rekao je veleposlanik Sacco.

U pratnji veleposlanika bili su generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini i pomoćnica konzula Ileana Jančić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari