NA DVIJE RIJEČKE LOKACIJE

Svjetski stručnjaci iz područja kulturnih politika u Rijeci

Grad Rijeka u srijedu, 30. studenog i četvrtak, 01. prosinca 2022. godine organizira međunarodnu konferenciju Culture in the post-pandemic period – a chance for growth and new opportunities

Konferencija će se realizirati u sklopu provedbe europskog projekta MESOC (Measuring the Social Dimension of Culture) koji je financiran sredstvima iz Obzora 2020 – Okvirni program EU za istraživanje i inovaciju u sklopu kojeg je Rijeka jedan od 10 europskih partnerskih gradova, uz Atenu, Barcelonu, Cluj, Gent, Issy-les-Moulineaux, Milano, Turku, Valenciju i Varšavu.

Partnerski gradovi će provesti pilot istraživanje kao evaluacijsko sredstvo za procjenu društvene vrijednosti i utjecaja kulturnih politika i praksi povezanih s trima crossover temama Nove Europske agende za kulturu: zdravlje i blagostanje, urbana i teritorijalna renovacija i regeneracija te uključivanje i sudjelovanja građana.

Na dvije riječke lokacije

Upravo teme urbane i teritorijalne renovacije i regeneracije te uključivanja i sudjelovanja građana bit će u fokusu dvodnevne konferencije koja će se i održati na dvije riječke lokacije koje su revitalizirane u sklopu projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Prvi dan konferencije (srijeda, 30. studenog) će se održati u Dječjoj kući u sklopu kompleksa Benčić, a a drugi dan konferencije (četvrtak,  01. prosinca) u riječkom RiHubu.

Centralno predavanje konferencije održat će Dinko Peračić, osnivač Platforme 9.81, nagrađivani autor niza arhitektonskih projekata od kojih se izdvajaju projekti za javne prostore i građevine, posebno zgrade za kulturu (među kojima je i višestruko nagrađivani koncept Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci)

Jednake ‘težine’ je predavanje Franca Bianchinija sa Sveučilišta Leeds Metropolitan koji će predstaviti svoje istraživanje o učincima Covid 19 pandemije na realizaciju individualnih projekata europskih prijestolnica kulture te njihovo daljnje planiranje.

Peračić i Bianchini sudjelovat će na centralnoj panel raspravi konferencije pod nazivom “New and/or shared spaces in culture” kroz koju će porazgovarati o demokratizaciji kulture, sudioničkom upravljanju i uključenju građana.

Podjela iskustava

Svoja iskustva će podijeliti Božena Stojić iz beogradskog Ministarstva prostora koje je nastalo kroz akcije aktiviranja napuštenih prostora, te pokušaj rješavanja izazova vezanih uz njihovo upravljanje i dostupnost koji bi posljedično trebali dovesti do participativnog planiranja razvoja grada.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke će predstaviti uspješnu revitalizaciju i prenamjenu industrijske baštine u kvart kulture Benčić i djelovanje Dječje kuće, prve zgrade takve namjene u Republici Hrvatskoj, koju programski oblikuju ustanove u kulturi Grada Rijeke Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti-

Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđava kulture Šibenik upravlja trima revitaliziranim šibenskim tvrđavama, Tvrđavom sv. Mihovila, Tvrđavom Barone i Tvrđavom sv. Ivana te Kućom umjetnosti Arsen, novom gradskom pozornicom nastalom transformacijom dvorane starog šibenskog kina kojoj je pod imenom Arsena Dedića udahnut novi život.

Panel rasprave

Kroz ostatak programa sudionici će moći poslušati i panel raspravu “Traditional vs digital approach – different perspectives for culture” na kojoj će panelisti Sara Vuletić (programska direktorica projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture), Božidar Kovačić (Sveučilište u Rijeci), Edvin Liverić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku), Sendy Ghirardi (Sveučilište u Valenciji), te Ilaria Vitellio, (CityOpenSource) porazgovarati o odnosu tradicionalne i digitalne kulture, perspektivama u budućnosti te načinima kako rezultati projekta MESOC mogu pomoći u dogoročnom kreiranju kulturnih politika.

Kroz program konferencije predstavit će se i sveukupno 6 gradova koji će kroz tematsku cjelinu primjera dobrih praksi prezentirati inicijative koje su preobrazile gradove (kao u slučaju Valencije, Lublina i Šibenika), velike projekte koji su realizirani (predstavljanje uključenja građana Rijeke kroz projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture), realiziraju se (Novi Sad – europska prijestolnica kulture) ili se tek planiraju (Nova Gorica kao europska prijestolnica kulture 2025 godine). 

Govorni jezik konferencije je engleski jezik, a prijave za offline sudjelovanje se vrše putem registracijskog obrasca do najkasnije utorka, 29. studenog u 16 sati. 

Za praćenje konferencije putem live streaminga posredstvom platforme Teams nije potrebna registracija već je dovoljno pristupiti live prijenosu prema programu konferencije, a pritiskom linka za praćenje:  

Online praćenje – prvi dan (30.11. u 10 sati)

Online praćenje – drugi dan (01.12. u 9 sati)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views