SURADNJA

Galerija | Održan prijem za veleposlanika Rumunjske Nj. E. Constantina-Mihaila Grigoriea

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut održali su u salonu Grada Rijeke prijem za veleposlanika Rumunjske u Hrvatskoj, Nj. E. Constantina-Mihaila Grigoriea.

U pratnji  veleposlanika Constantina-Mihaila Grigoriea nalazili su se vicekonzulica Corina-Mihaela Cosmă-Gălățanu i počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski.

Gradonačelnik Marko Filipović je kazao kako je suradnja Grada Rijeke i Veleposlanstva Rumunjske fokusirana na jačanje poslovne i kulturne suradnje. Podsjetio je na činjenicu da je Rijeka, koja je titulu  Europske prijestolnice kulture nosila 2020. godine, dala podršku rumunjskom Temišvaru koji će tu prestižnu titulu ponijeti 2023. godine.

“Današnji susret je prigoda da otvaranjem novog prostora konzulata Rumunjske u Rijeci obilježimo 15 godina njegova rada. Zaključili smo kako su diplomatski odnosi Rumunjske i Hrvatske dobri, a u našem razgovoru smo se dotakli niza tema, poput gospodarske suradnje i uspostave boljih odnosa na lokalnom nivou. Dali smo podršku rumunjskom Temišvaru da postane europska prijestolnica kulture. U pratnji zamjenika župana posjetio sam Temišvar i naša suradnja na kulturnom planu je veoma intenzivna.  Petnaest godina rada počasnog konzulata Rumunjske u Rijeci dokaz je da Rumunjska i ovdje ima svoj interes jer velik broj rumunjskih turista posjećuje upravo naš grad i  županiju. Uspješnoj suradnji zasigurno je doprinio i počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski”, kazao je gradonačelnik Filipović.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut je kazao kako je uz razgovore o gospodarskoj i kulturnoj suradnji ovaj posjet iskorišten da se veleposlaniku Rumunjske uruči Katalog investicija PGŽ i prenese mu informacije o tome kojim institucijama se rumunjski investitori mogu obratiti.

Veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj, Nj. E. Constantin-Mihail Grigorie je izrazio zadovoljstvo današnjim posjetom. “Moj dolazak u Rijeku iskoristio bih između ostalog da podcrtam odlične odnose koje Rumunjska i Hrvatska imaju na svim područjima. U kontekstu intenzivnog dijaloga dvaju zemalja razvijamo i odnose na nivou lokalnih zajednica.

Kao što je naglasio gradonačelnik, Rijeka i Temišvar povezani su činjenicom da su oba grada europske prijestolnice kulture, imamo vrlo dobru suradnju Sveučilišta obaju gradova i suradnju na gospodarskom planu. U posljednje četiri godine se gospodarska razmjena između Hrvatske i rumunjske praktički učetverostručila, usprkos pandemiji i sada iznosi preko 600 milijuna eura. Poduprijet ćemo suradnju Županijske gospodarske komore i rumunjskih gospodarskih  komora. Želio bih posebice naglasiti važnu ulogu koju ima počasni konzul Rumunjske u Rijeci na čelu sa gospodinom Kamenskim”, naglasio je veleposlanik Grigorie.

Veleposlanik je kazao kako će povodom njegova posjeta u Rijeci biti otvorena izložba o IstroRumunjima, jezičnoj zajednici koja na žalost broji nešto više od 100 osoba i koja je spoj dvaju država. Hrvatska i Rumunjska imaju dobru suradnju po pitanju zaštite tog govora koji na žalost nestaje. Istrorumunjski govor upisan je 2006.g. u knjigu nematerijalnih dobara RH, a 2016.g. otvorena je u mjestu Šušnjevica škola u kojoj se poučava istrorumunjski govor i koja je obnovljena sredstvima dvaju ministarstava. Fotografije na izložbi predstavljaju članove te male zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari