ZNAČAJ ULOGE MUZEJA

Održan prvi dan virtualne NEMO europske muzejske konferencije pod nazivom Značaj uloge muzeja

Značaj uloge muzeja u pomaganju ljudima da bolje shvate svijet tema je ovogodišnje virtualne europske muzejske konferencije NEMO, koja se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u kojoj sudjeluje više od 1.500 sudionika iz preko 80 zemalja.

Konferencija se održava do 19. studenog, a ovogodišnji on-line način održavanja konferencije, uslijed krize uzrokovane pandemijom COVIDA-19, omogućuje da se na jednom mjestu okupi još veći broj sudionika koji će se međusobno nadahnuti, osnažiti i steći nova znanja.

NEMO konferencija izvorno je trebala biti održana u Rijeci, no unatoč njenom on-line izdanju, mnogobrojni sudionici moći će doživjeti dio EPK programa.

Naime, organizirani su virtualni obilasci izložbi Fiume Fantastika – Fenomeni grada i 51000 Balthazargrad, koje su trenutno postavljene u Exportu na Delti odnosno u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Usto, četiri lokalna muzeja: Muzej Grada Rijeke, MMSU, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka, također se pridružuju posebnom panelu koji pozornost usmjerava na njihov rad.

Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020 naglašava kako su jedna od glavnih okosnica EPK programa u 2020. godini velike izložbe, pa su i riječki muzeji od samog početka uključeni u projekt Europske prijestolnice kulture te su pridonijeli njegovu uspjehu.

– EPK program prilika je za drugačiji pristup razvoju publike u našim muzejima, za dosezanje šire zajednice, uključivanje volontera u muzejske programe i za stvaranje novih sinergija i suradnji između muzeja i drugih organizacija u kulturi. Nadalje, najveći infrastrukturni projekt, prenamjena nekadašnjeg industrijskog kompleksa Benčić u novi art-kvart, pružio je novi primjereniji dom riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Muzeju Grada Rijeke, a u sklopu istog projekta rekonstruira se i brod Galeb sa svojim stalnim muzejskim postavom o povijesti broda. Usto, Export na Delti, još jedna velika industrijska zgrada obnovljena u suradnji s Lučkom upravom u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, domaćin je velikih izložbi te je postala jedan od najzanimljivijih galerijskih prostora u gradu.

Kregar Šegota dodaje kako je suradnja NEMO-a i RIJEKE 2020 itekako pridonijela europskoj dimenziji projekta i ostaje jedno od važnih naslijeđa ove kulturne godine.

Konferencija istražuje važnu ulogu koju muzeji imaju u pojašnjenju složenih tema50 govornika iz 15 različitih zemalja inspirira sudionike na druge načine prikazivanja tih tema, kroz tehnike kao što su pripovijedanje priča, muzejske laboratorije i slično te ih potiče na određene promjene.

Na posebnom panelu ispituju se i izazovi koje je pandemija COVIDA-19 donijela muzejskom sektoru, uključujući i prikaz početnih rezultata NEMO-vog praćenja utjecaja pandemije na muzejsku djelatnost.

Važnost povezivanja u ovim izazovnim vremenima je očita, poručuje David Vuillaume, predsjedatelj NEMO-a i objašnjava: – Svaki je muzej u Europi jedinstven, ali se njih 30.000 suočava sa sličnim izazovima. Mreža poput NEMO-a pomaže im u pronalaženju zajedničkih odgovora, razmjene vrijednih iskustava te da budu prepoznati kao dio zajedničkog kulturnog kruga.

Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel naglašava pak kako muzeji imaju ključnu ulogu u našim društvima. – Oni čuvaju povijest i kulturu, educiraju, zabavljaju i nadahnjuju. Izvor su jedinstva jer djeluju kao prostori za socijalnu interakciju i promišljanje, ističe Gabriel.

Više informacija o NEMO – Europskoj muzejskoj konferenciji 2020. nalazi se na www.europeanmuseumconference.org. NEMO konferenciju podržavaju RIJEKA 2020, program Kreativna Europa i Povjerenik njemačke savezne vlade za kulturu i medije.

EMO – Mreža europskih muzejskih organizacija osnovana je 1992. godine kao neovisna mreža, koja predstavlja muzejsku zajednicu država članica Vijeća Europe. Članovi NEMO-a dio su zajednice od preko 30 000 muzeja širom Europe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari