KULTURA I UMJETNOST

Održan radni sastanak o suradnji MMSU Rijeka te albanskih i kosovskih muzeja

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka održan je radni sastanak na temu pokretanja suradnje riječkog gradskog muzeja s kosovskim i albanskim muzejima, Nacionalnom galerijom Kosova u Prištini te Nacionalnom galerijom umjetnosti u Tirani.

Radnom sastanku su prisustvovali veleposlanik Albanije Nj.E. g. Riza Poda, veleposlanik Kosova Nj.E. g. Martin Berishaj, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj te Gani Xharrahi iz Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ-a, koje su u prostorijama riječkog muzeja ugostili ravnateljica Branka Benčić, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan te viša konzervatorica-restauratorica Duška Sekulić Ćiković.

Inicijativu je predstavila ravnateljica Benčić, istaknuvši kako se radi o izvanrednoj prilici za suradnju muzeja triju zemalja, a s glavnim ciljem povezivanja hrvatskih, albanskih i kosovskih suvremenih umjetnika. Kosovskim i albanskim umjetnicima, kustosima i ustanovama se na ovaj način otvara niz programskih mogućnosti koje osim samih izlaganja, mogu obuhvatiti Rezidencijalni program Kamov, kako bi imali priliku duže boraviti i stvarati u Rijeci te se upoznati s riječkom kulturnom scenom i umjetnicima.

Veleposlanici Poda i Berishaj su zahvalili MMSU na ovoj inicijativi koja predstavlja temelj ne samo za suradnju muzejskih ustanova i umjetnika triju zemalja te mogućnost za jaču prepoznatljivost albanskih i kosovskih umjetnika na međunarodnoj sceni, već i most za približavanje i bolje upoznavanje Hrvatske, Kosova i Albanije.

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan poželjela je dobrodošlicu albanskom i kosovskom veleposlaniku u Rijeku te izrazila zadovoljstvo inicijativom za uspostavljanje suradnje Rijeke, Prištine i Tirane na području kulture i umjetnosti.

„Rijeka je otvoren, multikulturan grad, a ta otvorenost podrazumijeva ne samo odličnu suradnju sa predstavnicima svih nacionalnih manjina u našem gradu kroz koji svoja društva i zajednice promoviraju države iz kojih potječu, već i vrlo uspješnu suradnju s drugim državama,“ kazala je Krpan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari