OPORAVLJENI BJELOGLAVI SUPOVI

Galerija | Spašeni iz mora i s litica: Bjeloglavi supovi Palina, Coline, Lima i Anton ponovno na nebu iznad Kvarnera

Palina, Coline, Lima i Anton, četiri oporavljena bjeloglava supa, pušteni su u prirodu koncem proteklog tjedna iz oporavilišta za bjeloglave supove smještenog u mjestu Beli na otoku Cresu, kojim upravlja Javna ustanova „Priroda“

Četiri oporavljena supa su mlade ptice koje su iscrpljene nađene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili spašene od utapanja izravno iz mora, a upravo je utapanje jedan od najčešćih uzroka mortaliteta kod kvarnerskih supova koji se gnijezde neposredno iznad mora.

„U radu oporavilišta, posebno je radostan trenutak kada se divlja vrsta „vraća“ prirodi, dobivajući tako još jednu priliku za novi početak. Kada k tome postoji i mogućnost aktivnog praćenja jedinke na slobodi, kako bi zaista dobili potvrdu da li se jedinka dobro snašla, zadovoljstvo je tim veće“, kazao je povodom ispuštanja supova ravnatelj Javne ustanove Priroda Marko Modrić.

Iz oporavilišta puštena četiri bjeloglava supa

Tako je bilo i proteklog petka kada su, u prisutnosti dijela partnera projekta LIFE SUPport iz oporavilišta puštena četiri bjeloglava supa opremljena malenim GPS odašiljačima, pružajući stručnjacima mogućnost za daljnje praćenje ptica u prirodi.

Samom puštanju prethodili su zdravstveni pregledi ptica u vidu izvršene analize parametara krvne slike od strane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i proveden veterinarski pregled ptica od strane zagrebačkog ZOO vrta, a nakon dobivenog „zelenog svijetla“, supovi Palina, Coline, Lima i Anton ponovno su raširenih krila zaplovili nebom iznad Kvarnerskih otoka.

Uoči puštanja ptica, Oporavilište Beli bio je domaćin radionici predvođenoj od strane stručnjaka Vulture Conservation Foundation (VCF), na kojoj su djelatnici Udruge BIOM i Javne ustanove „Priroda“ educirani kako prirediti GPS odašiljače za postavljanje na bjeloglavog supa metodom „leg-loop“, za razliku od metode „backpack“ koja je u većini slučajeva korištena do sada. Nova „leg-loop“ metoda pruža još manje mogućnosti za eventualnu smetnju ptici tijekom života u divljini, a sama priprema opreme iziskuje puno više vremena i slijeđenje brojnih i detaljnih uputa za izvođenje.

Primjer uspješne sinergije institucija

Suradnja Javne ustanove “Priroda”, te stručnjaka Zoološkog vrta Zagreb, Veterinarskog fakulteta i organizacije civilnog društva, Udruge Biom, primjer je uspješne sinergije raznolikih institucija u očuvanju strogo zaštićene vrste koja trenutno broji oko 125 parova te predstavlja jedinu preostalu vrstu ptica iz skupine strvinara u Hrvatskoj.

U cilju očuvanja i unapređenja stanja populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj od početka ove godine krenuo je petogodišnji projekt LIFE SUPport. Partnerstvo projekta LIFE SUPport čine Udruga BIOM kao vodeći partner te Javna ustanova “Priroda”, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation. Pridruženi partner u provedbi dijela projektnih aktivnosti je i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja redovno osigurava i dio sredstava za skrb nad supovima dok borave u Oporavilištu, a sve u skladu s Pravilnikom o oporavilištima za divlje životinje.

Projekt se realizira uz potporu programa LIFE Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ureda za udruge Vlade RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari