U VILI ANTONIO

Održan sastanak gradonačelnika i predstavnika suvlasnika zgrada u naselju Kosićevo

Gradonačelnik Fernando Kirigin održao je jučer u Vili Antonio sastanak s predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada u naselju Kosićevo vezan uz vlasništvo okućnica te njihovo održavanje i uređenje. Sastanku su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Filip Vlah, v. d. pročelnice Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom Tea Mladenić Visintin, odvjetnica Nela Šuša i viša stručna suradnica za upravljanje imovinom Lana Marković.

U postupku nove katastarske izmjere na području naselja Kosićevo, po prijedlogu izvođača radova Geoprojekt, koji je izabrala Državna geodetska uprava, stambene su zgrade prikazane odvojeno od okućnica, koje u naravi čine prilazni putevi, ceste te zelene površine. Grad Opatija je prošle godine tražio da se one upišu kao javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu Grada Opatije, a takav status osigurava svima neometano korištenje, dok bi brigu oko uređenja i održavanja obavljao Grad Opatija u cijelosti. S time se nisu složili svi stanari – suvlasnici stambenih zgrada te je devet zgrada peterokatnica zatražilo da zelene površine okućnica, izuzev javne komunikacije, tj. puteva, cesta, stepeništa i parkinga, ostanu u vlasništvu stanara suvlasnika zgrada. Gradonačelnik Kirigin donio je odluku kojom im je to i omogućio, a ovaj sastanak je sazvao kako bi ih upoznao s posljedicama koje takva odluka donosi, tj. da te površine više neće održavati Grad već će se za to morati pobrinuti sami stanari, tj. predstavnici stanara i upravitelji zgrada.

– Odluka koju sam donio donosi stanarima pozitivne stvari, a to je da će okućnica biti vaše privatno vlasništvo, ali i negativne, a to je da ćete imati obvezu uređenja i održavanja tih površina. Grad će i nadalje održavati okućnice zgrada za koje su se stanari složili da se upišu kao javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu zgrada, a za vaše ćete se morati sami pobrinuti. Obećao sam da ćete moći sami odlučiti želite li da okućnice budu privatno ili gradsko vlasništvo, a to sam i ispunio u skladu sa zakonom. Danas sam vas želio informirati što takva odluka znači za vas i koje obveze sa sobom donosi, istaknuo je gradonačelnik te pozvao građane da se za sve nejasnoće ili potrebnu pomoć obrate stručnim službama grada.

Građani su postavljali pitanja vezana uz povijest odluka o određivanju vlasništva okućnica te o formiranju međa zgrada u naselju, a mnogi od njih iskoristili su priliku dobiti i direktne informacije o svojim zgradama od predstavnika stručnih službi Grada.

Zaključeno je kako će se informacije s održanog sastanka uputiti svim stanarima suvlasnicima zgrada u naselju Kosićevo, a s ciljem cjelovite i kvalitetne informiranosti građana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari