''OTKLONIMO BARIJERE''

Održan sastanak s udrugama osoba s invaliditetom vezan uz otklanjanje barijera i plažu za osobe s invaliditetom Kostanj

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski održao je sastanak s Povjerenstvom za provedbu projekta „Otklonimo barijere“, a glavne teme bile su pripremanje plaže Kostanj za sezonu kupanja kao i uklanjanje odnosno prilagodba barijera u gradu, u najboljem interesu što lakšeg kretanja osoba s invaliditetom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruge osoba sa spinalnim ozljedama Karoca, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te Društva tjelesnih invalida Rijeka.

Tijekom sastanaka predstavnik Upravnog odjela za komunalni sustav i promet izvijestio je prisutne o pripremnim radovima za početak sezone kupanja na plaži Kostanj koji uključuju saniranje oštećenja sunčališta, hodnih površina i rubnog kamena povišenih sunčališta, renovaciju sanitarnih čvorova, postavljanje novog Aqualifter-a – pomagala za ulazak u more osoba s invaliditetom, postavljanje rukohvata, tuševa za plažu, drvenih klupa, čišćenje stepenica od algi i slično. Prisutni su također izvješteni o dodatnoj prilagodbi plaže Ploče osobama s invaliditetom.

Tamo su izvedeni radovi produljenja stare postojeće rampe u more sa izvedbom 3 ulaza u more, na način da se stari ulaz u more zadržao, te je na njemu izveden podest kao proširenje za ulaz u more, dok su na nova dva ulaza isto tako izvedeni podesti sa rukohvatima. Na taj način dobivene su tri različite dubine ulaska u more ovisno o potrebama korisnika. Također, na tom djelu plaže morsko je dno u jednom djelu nasuto šljunkom, izvedene su betonske klupe koje okružuju sunčalište sa zapadne strane, izvedena su 4 povišena betonska sunčališta te je postavljena svlačionica prilagođena osobama s invaliditetom.

Razmatrani su i različiti problemi vezani uz funkcioniranje plaže Kostanj, kao što je problem nepropisnog i neodgovornog parkiranja vozila u vlasništvu osoba koje nemaju valjani znak pristupačnosti, kao i drugih vozila, te je dogovorena pojačana kontrola od strane prometnih redara.

Također, Povjerenstvo za provedbu projekta „Otklonimo barijere“ razmatralo je lokacije u gradu koje bi bilo potrebno prilagoditi, a koje su detektirane prilikom obilaska užeg centra grada s ciljem prepoznavanja arhitektonskih barijera i njihovog daljnjeg sustavnog otklanjanja, koji je Povjerenstvo održalo u ožujku ove godine. Tom prilikom predsjednik  Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije Luka Zaharija pohvalio je dokument koji je proizašao iz ovog obilaska, a koji su producirali djelatnici Grada Rijeke, kao jedan od najozbiljnijih i temeljitijih dokumenata za otklanjanje barijera u posljednje vrijeme u Gradu Rijeci. Na kraju sastanka članovi Povjerenstva usuglasili su se oko prioritetnih lokacija za 2023. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari