SJEDNICA

Održana 11. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je 11. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ. Uobičajeno, na prvoj sjednici u godini su razmatrana izvješća o ostvarenim rezultatima u protekloj godini s usporedbom s podacima iz prethodne 2019. godine. 

Članovi Županijskog savjeta koji su imenovani iz redova znanstvenih i stručnih djelatnika iz oblasti značajnih za sigurnost prometa na cestama,  godišnjim izvješćima pomažu u utvrđivanju stanja sigurnosti u prometu u protekloj godini, odnosno daju dobar pregled za prepoznavanje prioriteta daljnjih aktivnosti Županijskog savjeta u tekućoj godini. Razmatrana su slijedeća izvješća:

Sva izvješća dala su brojne korisne informacije, a posebnu pozornost članovi Savjeta posvetili su Izvješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PU Primorsko-goranske županije u 2020. godini koje je izložio predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić.  Tijekom 2020. godine na području Policijske uprave primorsko – goranske došlo je do povećanja broja prometnih nesreća sa poginulim osobama (5,9 %), dok je broj prometnih nesreća kako sa ozlijeđenim osobama tako i materijalnom štetom smanjen i to sa ozlijeđenim osobama za 10,7%, a sa materijalnom štetom za 20,58%. Ukupan broj prometnih nesreća na području PU primorsko goranske tijekom 2020. godine je smanjen za 18,4% (sa 3115 na 2704). Broj smrtno stradalih tijekom 2020. godine je povećan (21) u odnosu na 2019. godinu (17) što u postotku iznosi + 23,5%. Broj teže ozlijeđenih je smanjen za 3,9% (sa 207 na 199), te lako ozlijeđenih za  12,7% (sa 569 na 656). Istovremeno krajem 2020. godine u odnosu na 2019. godinu evidentirano je povećanje broja registriranih vozila sa 176.957 na 178.715, te smanjenje ukupnog broja vozača sa 180.004  na 179. 032 vozača.

Županijski savjet je nakon rasprave dao preporuku Službi za sigurnost cestovnog prometa Primorsko-goranske županije da na prepoznatim najincidentnijim prometnicama poveća preventivno-represivne aktivnosti, odnosno osigura još učestalije ophodnje i kontrole poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu.

Izvješće o radu Županijskog savjeta u 2020. godini izložio je tajnik Zdravko Lisac. Iz izvješća je razvidno da su aktivnosti Županijskog savjeta tijekom 2020. znatno reducirane u odnosu na donijeti Plan i program rada. Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera tijekom 2020. godine otkazana je provedba većine preventivno-edukativnih aktivnosti. Sukladno okolnostima Županijski savjet je zato dao naglasak na one inicijative i programe koji nisu bili u koliziji s epidemiološkim mjerama te je kroz pojačani izdavački i informativni rad nastojao doprinijeti promociji prometne kulture i poticanju potrebe usvajanja pozitivnog odnosa i poštivanja propisa, kao i općenito odgovornog ponašanja u prometu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views