U SKLOPU PROJEKTA

Održana edukativna radionica za djecu i mlade „3D RInovatoRI“

U sklopu projekta RinovatoRI čija je svrha razvoj poduzetničkih kompetencija djece i mladih održana je radionica „3DRInovatoRI“ na kojoj su sudjelovala djeca i mladi od 11 do 14 godina, koji su imali priliku naučiti više o mogućnostima 3D tehnologije.

Osnovni cilj radionice „3D RInovatoRI“ koja je održana u Dječjoj kući i Proizvodnom parku Torpedo, bio je pružiti polaznicima specijaliziranu edukaciju iz područja 3D tehnologije te ih upoznati s konceptom i funkcijom poduzetničkog inkubatora.

Prvi dio programa, radionica 3D printanja „3DecoUM“ održana je u Dječjoj kući pod vodstvom Anite Pešut, vanjske suradnice Doma mladih i Gradske knjižnice Rijeka. Na radionici su se polaznici upoznali s osnovama 3D modeliranja i printanja na 3D printerima primjerenim za edukativne odnosno školske programe. U praktičnom djelu radionice pripremali su predmet za 3D printanje u upravljačkom programu Prusa Slicer.

Polaznici su naučili i poveznicu 3D printanja i ekologije, budući da je 3D printanje proizvodni proces o kojem se može govoriti u kontekstu ‘green friendly’ tehnologija jer uvelike smanjuje emisiju plinova, potrošnju energije i količinu otpada. Osim toga, povećava se mogućnost popravaka oštećenih predmeta umjesto bacanja, a i sve više je dostupnih ekološki prihvatljivih materijala koji se koriste u proizvodnji printanjem.

Drugi dio radionice bio je posjet Proizvodnom parku Torpedo gdje su polaznike dočekali direktor Riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić i koordinator za inkubatore proizvodnih djelatnosti i tehnološkog laboratorija Daniel Đuranović. Posjet je uključivao predavanje u kojem su se pojmovi kao što su proizvodni park i poduzetnički inkubator približili polaznicima, nakon čega je uslijedilo razgledavanje Proizvodnog parka Torpedo i suvremene opreme iz područja aditivnih tehnologija.

Radionica „3D RInovatoRI“ dio je redovnog programa RInovatoRI kojeg zajednički provode Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke i Dom mladih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari