PROJEKT MIMOSA

Galerija | Regionalna razvojna agencija PGŽ predstavila interaktivni alat za vizualizaciju podataka

Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije jedan je od partnera u projektu Maritime and multimodal sustainable passenger transport solutions and services (MIMOSA) sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg V‑A Italija‑Hrvatska 2014. ‑ 2020. u okviru kojeg je provela pilot aktivnost “Analiza tijeka prometa, potreba i navika građana Primorsko‑goranske županije i prekograničnih putnika prema regionalnim odredištima te predstavljanje interaktivnog alata za vizualizaciju podataka”, a čije je rezultate predstavila na konferenciji održanoj u Centru Gervais u Opatiji.

“Projekt se temelji na zajedničkom znanju i istraživanju da bi se stvorila zajednička platforma koja daje uvid u navike putnika u prometu, precizira i definira mobilnost i prometnu mrežu, a razvijeni alati mogu pomoći ne samo kod unaprjeđenja prometnih rješenja, nego i općenito unaprijediti društveni razvoj boljim upravljanjem destinacijom”, istaknuo je u uvodnom dijelu predavanja ravnatelj Razvojne regionalne agencije PGŽ Vedran Kružić.

U razvoju alata za vizualizaciju podataka pa tako i predstavljanju rezultata analiza sudjelovali su suradnici iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. koji se bave naprednim tehnološkim rješenjima te direktor EDIH Adria Damir Medved koji je rekao da iako se projekt MIMOSA većinom bavi problemima mobilnosti i transporta, prednost projekta je potencijalno puno šira primjena prikupljenih podataka, od turizma, do sveobuhvatnog razvoja jer samo realnim podatcima možemo mijenjati i unaprijediti sadašnje stanje.

U drugom dijelu programa održana je panel rasprava o razvoju i primjeni inovativnih alata za praćenje i obradu podataka i općenito praćenju trendova u kojoj su sudjelovali pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko‑goranske županije Ljudevit Krpan, dekanica Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Ana Perić Hadžić, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg i voditelj razvoja usluga, Ericsson Nikola Tesla d.d. Saša Vojvodić.

Pročelnik Ljudevit Krpan istaknuo je važnu ulogu Regionalne razvojne agencije kao i značaj ovakvih projekta u kojima se ostvaruje suradnja između znanstvene i gospodarske zajednice, potencijalnih korisnika i donosioca odluka čiji su rezultati iznimno vrijedni i relevantni skupovi podataka i inovativni alati za njihovu obradu koji doprinose učinkovitijem upravljanju. Digitalne tehnologije i alate važno je koristiti za povezivanje dionika koji sudjeluju u donošenju objektivnih odluka kako bi one bile učinkovite i održive. Svi sudionici istaknuli su vrijednost suradnje u inovacijskim procesima i razvoju alata koje će pridonijeti društvenom razvoju.

Projekt MIMOSA provodi devetnaest projektnih partnera koji pripadaju tijelima javne vlasti, pružateljima usluga prijevoza putnika, razvojnim agencijama, lučkim upravama, istraživačkim ustanovama te ustanovama za visoko obrazovanje iz Republike Hrvatske i Republike Italije sa Central European Initiative – Executive Secretariat (CEI-ES) sa sjedištem u Trstu kao vodećim partnerom. Cilj projekta je poboljšati ponudu multimodalnih održivih rješenja i usluga u putničkom prometu s posebnim naglaskom na promociji prekogranične mobilnosti putnika na području Italije i Hrvatske. Ukupni proračun projekta za RRA PGŽ iznosi 230.000,00 eura, od čega je 195.500,00 eura bespovratnih sredstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari