UPOZNAVANJE S HORTIKULTUROM

Galerija | Održana edukativna šetnja grobljem Drenova povodom obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe

KD Kozala još se jednom uključilo u program obilježavanja manifestacije Tjedan upoznavanja groblja Europe koja je tematski ove godine bila posvećena održivosti okoliša i klimatskim promjenama. Tim je povodom održana šetnja grobljem Drenova na kojoj su se građani mogli upoznati s hortikulturom kojom to groblje obiluje.

Hortikultura je vrijedan dio svakog groblja i posvećuje mu se posebna briga u održavanju, uređenju i oplemenjivanju. Često groblja na neki način postaju i gradski parkovi. Raznolikost hortikulturnih vrsta, pažljivo planiranih i raspoređenih pozivaju posjetitelje groblja na opuštajuće šetnje, stvarajući prostor intimnosti i obogaćujući prostor bogatim koloritom, oblicima i mirisima, brojne geometrijske oblike i forme bilja koje se isprepliću i nadopunjuju s raznolikim reljefima, stvarajući izvanrednu prirodnu dinamiku groblja.

Groblje na Drenovi najveće je i hortikulturom najbogatije riječko groblje u što su se mogli uvjeriti i sudionici ove šetnje pod vodstvom mag.ing.silv. Gorana Huljenića gdje su mogli saznati kako je na groblju je posađeno više od 1000 različitih biljaka i stotinjak stablašica.

Tjedan upoznavanja groblja Europe je manifestacija kojom svake godine krajem svibnja, značajna groblja u brojnim gradovima Europe organiziraju izložbe, koncerte, obilaske uz stručno vodstvo, radionice te druge zanimljive aktivnosti.

KD Kozala manifestaciju provodi od 2015. godine te brojnim aktivnostima javnosti nastoji približiti i ukazati na baštinu kojom riječka groblja obiluju. Tjedan upoznavanja groblja Europe jedinstvena je prilika da se građani upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja kriju groblja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari