SURADNJA HRVATSKE I SLOVENSKE POLICIJE

Održana edukativno-preventivna akcija ”Sigurnost na dva kotača”

U subotu, 30. travnja je na području Delnica provedena edukativno-preventivna aktivnost za motocikliste „ Sigurno na dva kotača“, a u organizaciji službenika Policijske postaje Delnice i u suradnji sa slovenskim kolegama iz Policijske postaje Kočevje te s udrugom Karavana za život i s djelatnicima Centra za vozila Hrvatske.

Riječ je o već tradicionalnoj suradnji hrvatske i slovenske policije koja se uz pomoć članova navedene Udruge održava u sklopu priprema za predstojeću turističku sezonu, a u cilju zaštite vozača i putnika na mopedima i motociklima.

U sklopu navedenog susreta na kojemu su uz motocikliste sudjelovali i drugi građani policijski službenici su u prostorima Osnovne škole „Ivana Gorana Kovačića“ održali radionicu i predavanje o sigurnosti u prometu, značaju poštivanja svih prometnih propisa, sustavne edukacije i redovnog održavanja motocikala, kao  i ugroze u prometu korištenjem starijih modela, zatim nekorištenje obvezne opreme i sl. U predavanju su policajci posebno upozorili na nepropisne brzine i vožnju pod utjecajem alkohola ili droga, odnosno drugih opojnih sredstava, kojima vozači motocikala izravno ugrožavaju sebe, ali i sve ostale sudionike u prometu. Sudionicima susreta  podijelili su i promotivno-edukativne materijale sa savjetima u prometu  te iskoristili priliku da još jednom upozore sve vozače kako je ovih proljetnih dana za očekivati veći broj motociklista na našim cestama pa je potreban povećan oprez u prometu i poštivanje prometnih propisa. Posebno su upozorili vozače da obrate pozornost na motocikliste u prometu jer su prema aktualnim pokazateljima još uvijek najugroženija skupina vozača u prometu, budući da je svaka treća poginula osoba u prometnim nesrećama – motociklist. Policijski službenik iz PP Delnice, Siniša Jurković iznio je tom prigodom i statističke podatke o stradavanju vozača mopeda i motocikala u prometu te upozorio na najčešće prekršaje vozača koji dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama.

Policajci iz PP Kočevje su također iznijeli statističke podatke o stradalim motociklistima  te zaključili kako unatoč svim preventivnim aktivnostima koje poduzimaju još uvijek imaju veliki broj smrtno stradalih vozača motocikala i s obzirom na broj stanovnika, veću stopu smrtnosti nego je u Hrvatskoj.

Na susretu je inžinjer Tomislav Friganović  iz  Centra za vozila Hrvatske održao predavanje o nepravilnostima i štetnosti promjena (preinaka) dijelova na motociklima i mopedima. Istaknuo je posebno posljedice koje dovode u pitanje sigurnost vožnje na takvim vozilima. Iz  Udruge Karavana za život instruktor i predavač Mladen Stjepan Vitković je upoznao sudionike sa zaštitnom opremom motociklista te naglasio važnost i obvezu njezinog korištenja za sigurnost vozača. Potom su u praktičnom dijelu Ivica Kezele iz autoškole Practic i demo timovi Udruge Karavana za život prezentirali  sigurnu vožnju motociklom i pravilno ponašanje vozača u izvanrednim situacijama. Na poligonu su slovenski policajci i održali pokaznu vježbu spretne i sigurne vožnje na motociklima.

Bila je to prilika za vozače motocikala i mopeda da se okušaju u svojim vozačkim vještinama te su mogli, između ostalog, naučiti pravilno kočenje ili kočenje s velikih brzina, pravilno upravljanje motociklom, tzv. obrnuto upravljanje i još puno drugih važnih informacija za sigurno upravljanje svojim ljubimcima na dva kotača.

Ovakvim susretima nastoji se i želi povećati razina svijesti građana, a posebice vozača motocikala, o važnosti dosljednog poštivanja prometnih pravila i propisa u cilju veće sigurnosti u prometu i smanjenja nesreća s najtežim posljedicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari