VELIKA UMJETNICA

Održana komemoracija za Mirellu Toić u HNK Ivana pl. Zajca

Povodom odlaska Mirelle Toić, velike umjetnice, nacionalne prvakinje opere, u HNK Ivana pl. Zajca održana je komemoracija.

O životu Mirelle Toić i njezinoj blistavoj karijeri govorili su ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Dražen Siriščević, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, kao i kolege i prijatelji operne dive, Olivera Baljak, Loredana Gašparović, Voljen Grbac i Bojan Šober.

Zamjenica Krpan istaknula je kako je odlaskom Mirelle Toić Rijeka ostala bez iznimne osobe i vrhunske glazbenice koja je riječkoj kazališnoj pozornici, dala najbolje od sebe.

„Mnogi zaljubljenici u kazalište pamtit će je po brojnim ulogama i koncertima te njenim vrhunskim pjevačkim izvedbama, a mnoge generacije učenika glazbene škole, gdje se bavila pedagoškim radom, pamtit će je kao učiteljicu, koja je nesebično prenosila svoje znanje i iskustvo. Dio života posvetila je očuvanju glazbene baštine s iznimnim senzibilitetom za domaće autore, ponajviše one nadahnute primorskim i istarskim melosom, poput Ivana pl. Zajca, Ivana Matetića Ronjgova i Borisa Papandopula. Velika vrijednost i vrhunska kvaliteta njezina glazbenoga djelovanja prepoznati su još 1992. godine kada je za ulogu Norme u istoimenoj Bellinijevoj operi postala dobitnicom godišnje nagrade Grada Rijeke.

Njezin sveukupni doprinos glazbi donio joj je i brojna druga priznanja i nagrade među kojima su i odličje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i godišnja Nagrada Vladimir Nazor. Njezinim odlaskom, operna scena našega grada i cijele domovine izgubila je neprocjenjivi dragulj, osobu koja je svojim talentom, radom, ljubavlju prema operi, pjevanju i glazbi općenito te ostvarenim uspjesima, nedvojbeno zadužila sve nas”, rekla je Krpan i izrazila sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Mirelle Toić.

Pročitana je i poruka te izrazi sućuti intendanta Marina Blaževića:

„Mi koji smo Mirellu Katarinčić Toić upoznali i kao osobu, znamo da je njezina osobnost bila jednako impresivna kao i njezina umjetnost. Tako uvijek i jest s velikim umjetnicama i umjetnicima. Bilo je u njenom stisku ruke i načinu na koji bi vas privukla k sebi, čvrsto držala i gledala ravno u oči, nešto zadivljujuće, autentično operno: ujedno prodorno i krhko, hrabro i uplašeno, opasno i oprezno, teatralno i bolno iskreno. Mirella Katarinčić Toić bila je – junakinja. Baš – Tosca.“

Tijekom komemoracije nastupili su Riječki operni zbor pod ravnanjem maestra Mattea Salveminija te nacionalna operna prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, sopranistica Kristina Kolar i prvak Kazališta, bariton Robert Kolar, uz glasovirsku pratnju Nataliye Marycheve.

Mirella Toić u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, svojoj matičnoj kući nastupala je još od 1979. godine.

Ostvarila je čitav niz briljantnih kreacija, od uloge Tosce kojom je debitirala pa do posljednje uloge, vlastelinke Larise u predstavi “Evgenij Onjegin“ 20147. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari