U DJEČJEM VRTIĆU OPATIJA

Održana početna konferencija projekta „Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj 2“

U Dječjem vrtiću Opatija održana je početna konferencija projekta „Dječji vrtić Opatija – suvremeni vrtić za suvremenu obitelj 2“ na kojoj su sudjelovali voditeljica projekta Željana Rogoznica, ravnateljica DV Opatija Biljana Šuša i pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije Tamara Sergo te suradnici na projektu: predsjednica ekološke udruge Žmergo Diana Kovačić, predsjednica Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe Božena Vrgoč i poznati kuhar i član Hrvatske kulinarske akademije Damir Perman.

Ravnateljica Biljana Šuša naglasila je kako je glavni cilj vrtića stvaranje uvjeta za cjeloviti razvoj djece, uz omogućavanje da se zadovolje potrebe, interesi  i mogućnosti svakoga od njih. Izrazila je zadovoljstvo što je Europska unija, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, prepoznalo važnost ovakvog projekta na području grada Opatije te zahvalila Gradu Opatiji na osiguranju financijske održivosti koji kao osnivač Dječjeg vrtića Opatija kontinuirano ulaže u rast i razvoj ustanove.

VIDEO DANA:

Zadovoljstvo nastavkom projekta istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije Tamara Sergo koja je kazala da naš grad u prvom redu živi od turističke privrede te mnogi roditelji rade u smjenama, osobito u sezoni, stoga je popodnevni smjenski rad vrtića do 21 sat prava pomoć u organizaciji svakodnevnog života suvremene obitelji. Naglasila je kako Grad Opatija konstantno ulaže u osiguranje i podizanje kvalitete rada u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Voditeljica projekta Željana Rogoznica objasnila je da je projekt „Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj 2“ nastavak ranije uspješno provedenog projekta Dječjeg vrtića Opatija. Ukupna vrijednost projekta je 2.100.718,38 kn od čega je 85 % bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Cilj projekta je nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz provođenje produljenog popodnevnog boravka djece. Projektom će se osigurati edukacije i radionice za jačanje kapaciteta odgojitelja i stručnog tima koji će to znanje koristiti i po završetku projekta. Zapošljavaju se odgojitelji, logoped, pomoćno osoblje i voditelj projekta. Projekt traje 20 mjeseci.

Svoje aktivnosti predstavili su i suradnici na projektu. Diana Kovačić iz Žmerga naglasila je kako njihova udruga provodi mnogobrojne projekte s djecom i za djecu, a prije nekoliko dana dodijeljena im je i hrvatska oznaka kvalitete za provedbu neformalnih obrazovnih programa. Pohvalila je radionice prvog dijela projekta održane online u korona uvjetima. Božena Vrgoč iz Instituta za STEM edukaciju objasnila je kako je u prvom dijelu projekta iskazan velik interes za radionice robotike, programiranja i eksperimenata za djecu. Održat će se 36 radionica koje će voditi profesionalni edukatori. O STEM radionicama je govorio i jedan od voditelja Mateo Brajek koji je kazao da je cilj djecu odmaknuti od ekrana s pozicije konzumenata te ih postaviti kao sukreatore programa. Vrhunski kuhar i predavač u Ugostiteljskoj školi Opatija Damir Perman istaknuo je da u vrtiću promovira mediteranski pristup prehrani s ciljem usvajanja načela zdrave prehrane djece te da su mališani odlično prihvatili zdrave obroke.

Konferencija je završila nastupom mališana polaznika vrtića koji su izveli nekoliko glazbenih točaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari