VELIK INTERES GRAĐANA

Galerija | Riječani se u velikom broju odazvali besplatnoj akciji mjerenja oštećenja jetre

Javnozdravstvenom akcijom na Trgu 128. brigade HV-a obilježen je Svjetski dan svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre.

Tim  povodom za građane je organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja. Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega 5 minuta. Ova je akcija izazvala veliki interes građana, a osim samog pregleda, građanima su podijeljeni i edukativni materijali s informacijama o ovoj najčešćoj kroničnoj bolesti jetre.

Organizatori akcije su KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet i Hrvatsko gastroenterološko društvo, a podršku akciji došli su dati zamjenik riječkog gradonačelnika prof.dr. Goran Palčevski, ravnatelji KBC-a Rijeka prof.dr. Alen Ružić, zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka dr.sc. Diana Maržić i dekan Medicinskog fakulteta dr. med. Goran Hauser.

Glavni cilj javnozdravstvenih akcija je podizanje svijesti kod građana o važnosti preventivnih pregleda, a prema riječima ravnatelja Ružića, nealkoholna bolest jetre jedna je od trenutno najvažnijih javnozdravstvenih tema budući da su promjene na jetri uzročnik niza drugih bolesti. „Često organiziramo ovakve akcije za građane, jer osim liječenja, naša je uloga i podizanje svijesti kod građana o važnosti ranog otkrivanja bolesti i drago mi je da se oni uvijek odazovu u velikom broju. Kod nekolicine ljudi danas na ovom pregledu će se utvrditi određeni problemi koji otkriveni u ranoj fazi mogu biti adekvatno liječeni“, rekao je Ružić istaknuvši kako ovakve akcije doprinose boljem zdravlju zajednice.

VIDEO DANA:

Problem nealkoholne masne jetre komentirao je i zamjenik gradonačelnika Palčevski istaknuvši kako u mlađoj dobi ovaj problem nastaje uslijed neodgovarajuće prehrane, pretilosti i prekomjerne tjelesne težine. „Problem pretilosti nije samo estetski, već ozbiljan zdravstveni problem jer već i kod djece uzrokuje brojne poteškoće poput povišenog krvnog tlaka, a također može doći i do problema s nealkoholnom masnom jetrom. Valja znati kako se ovaj problem ne pokazuje odmah, već se razvija kroz godine, a da toga nismo ni svjesni i zato je ova bolest tihi ubojica“, objasnio je Palčevski.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života. NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Akcija na Trgu 111. brigade traje danas do 16 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari