U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Održana promocija knjige Ive Goldsteina “Povijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022.”

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke u Gradskoj vijećnici je održana promocija nove knjige povjesničara i diplomata Ive Goldsteina “Povijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022.”.

Nova Goldsteinova knjiga završni je dio svojevrsne trilogije o zločinima djela i zločinima riječi koju čine knjige “Jasenovac” i “Antisemitizam u Hrvatskoj”.

Na samom početku Goldstein se pita je li revizionizam dostojan polemike, pa i osvrta, jer on nije drugo nego jedna velika, očita laž. Ta je laž u civiliziranim i demokratskim zemljama marginalizirana, u nekima i kriminalizirana. U Hrvatskoj je, nesretnim stjecajem povijesnih okolnosti, dio vladajuće elite revizionizmom sebi pokušao priskrbiti legitimitet, a dio znanstvene elite u njemu je prepoznao unosnu robu za kojom na našem neukom tržištu vlada potražnja. Povrh svega, središnji motiv revizionista jest rehabilitacija ideologije i režima poraženih 1945. Zato bi revizionizam bilo pogrešno ignorirati jer se obranom povijesnih istina ne brani samo historiografija nego i demokratska civilizacija.

Uz samog autora o knjizi su govorili i pisac i kolumnist Vuk Perišić i docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Ivan Jelčić.

„Ova je knjiga namijenjena onima koji su pomalo i zbunjeni bujicom revizionizma i neoustaštva i kojima treba konkretniji leksikon onoga što se u Hrvatskoj događalo u proteklih 30 godina. Knjiga je i eventualna sugestija na koji se način s time boriti, kao i svojevrsni odgovor revizionistima i neoustašama koji rade to što rade i pišu to što pišu, ali njih je i tako teško preobratiti, jer oni se i tako ne bave poviješću nego politikom“, rekao je Goldstein o svojoj knjizi.

Promociji je prisustvovao i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako je u periodu uspostave Republike Hrvatske, nakon socijalističkog perioda došlo do potpunog izvrtanja povijesnih činjenica prema čemu se ne smije i ne može biti ravnodušan. „Antifašizam je utkan u temelje moderne Hrvatske i to su Riječani oduvijek znali i cijenili. Dobro znamo tko je ove krajeve oslobodio od fašizma i jasno i glasno smo uvijek znali reći NE onima koji su nametali neoustaštvo. Važno je današnjim mlađim generacijama pojašnjavati važnost antifašizma, jer onaj tko zaboravlja greške iz povijesti, može ih lako i ponoviti i iz tog razloga smatram da je ova knjiga prof. Goldsteina izuzetno važna“, istaknuo je Filipović.

Uvodnu riječ uputio je i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel. „Tematika ove knjige zanimljiva je i aktualna jer u Hrvatskoj već duži niz godina možemo vidjeti nastojanja da se promjeni tijek povijesti, onoga što se stvarno događalo. Ova knjiga jedan je od načina da se suprotstavimo ludilu neoustaštva koje se pojavljuje u našem društvu. Nažalost, Hrvatska nije jedina zemlja u Europi u kojoj se to događa, ali se izdvaja po tome što je to postao modus operandi aktualne vlasti koja već dugi niz godina koketira s neoustaštvom i izbjegava se jasno odrediti o povijesnim činjenicama, pogotovo o razdoblju između 1941. i 1945. godine, nastojeći maksimalno negirati sve ono što je postigla narodnooslobodilačka vojska i njezin doprinos oslobođenju cijele okupirane Europe“, istaknuo je Obersnel.

Goldstein je u radu na knjizi “Povijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022”. temeljito proučio uratke povijesnih revizionista u Hrvatskoj i Srbiji u posljednja četiri desetljeća. Ova knjiga nije samo kritika i analiza revizionizma nego i katalog njegovih ispada, katkad sofisticiranih, katkad svedenih na banalan govor mržnje, ponekad prikrivenih ugledom i autoritetom znanstvenog časopisa, a najčešće pukom konfabulacijom političkog podzemlja. Goldsteinov “Povijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022.” zato će budućim istraživačima moralnih i intelektualnih posrnuća jugoistočne Europe biti nezaobilazan izvor.

Ivo Goldstein (1958.), historičar, leksikograf i diplomat, u prvoj fazi karijere bavio se bizantologijom i hrvatskom poviješću srednjega vijeka, a kasnije sve više poviješću Židova u Hrvatskoj te različitim aspektima hrvatske povijesti 20. stoljeća. Objavio je između ostalih knjige Bizant na Jadranu 6. – 9. stoljeće, Hrvatski rani srednji vijek, Hrvati, hrvatske zemlje i Bizant, više izdanja Hrvatske povijesti (na hrvatskom, slovenskom i engleskom), Hrvatska 1918. – 2008., Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća, Hrvatska 1990. – 2020. – Godine velikih nada i gorkih razočaranja, Židovi u Zagrebu 1918-1941, Zagreb 1941-1945, Povijest grada Zagreba I-II, Jasenovac i Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas. Sa Slavkom Goldsteinom objavio je knjige Holokaust u Zagrebu, Jasenovac i Bleiburg nisu isto i Tito, a s Vladimirom Anićem suautor je Rječnika stranih riječi te je jedan od sedam suautora Hrvatskog enciklopedijskog rječnika. Bio je urednik povijesti u Hrvatskoj enciklopediji te glavni urednik Židovskog biografskog leksikona.

Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba 2005., odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića 2007 godine. Od 2018. član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Francuski predsjednik Emanuel Macron ga je 2022. odlikovao ordenom viteza reda Legije časti, za doprinos jačanju francusko-hrvatskih odnosa.

Dobio je i nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava Krunoslav Sukić za knjigu godine 2022. za knjigu „Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari