21. SJEDNICA

Održana sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, “Muškarci, gdje ste?”

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je 21. sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu „Muškarci gdje ste? Odabrani naglasci o problemu feminizacije odgajateljske profesije”.

Temu je predstavila Jasna Krstović, redovna profesorica u trajnom zvanju u mirovini i bivša dekanica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Navela je kako u predškolskom polju rada djeluju samo odgajiteljice, a prema statističkim podacima, nema niti jedan posto muškaraca u profesiji, što je ocijenila višestruko poraznim.

„Iz ljudske perspektive, djeca odrastaju u institucionalnom kontekstu koji ne prezentira muškarce. To je važno jer djeca u toj dobi stvaraju slike što rade muškarci, što majke i zašto su važni očevi. Također, kontekst u kojemu bi bili zastupljeni muškarci, prirodno je raznolikiji, a ujedno je važno i za muškarce, koji su radi tradicionalizma nepravedno zakinuti, razviti mušku ulogu u odgoju“, rekla je Krstović i dodala kako Hrvatska ima dobro zakonodavstvo, no problem je u provedbi.

Naglasak ove sjednice je na društvenim intervencijama i što je moguće učiniti u praksi, naglasila je Krstović i zaključila kako bi Hrvatska morala jače osvještavati rodne kulture u tradicinalnom patrijalhalnom društvu.

Uoči sjednice, predsjednica Povjerenstva Gordana Saršon rekla je kako se o feminizaciji profesije krenulo razgovarati nakon sjednice na temu položaja žena u zdravstvu te da je danas mnogo profesija u Hrvatskoj feminizirano.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari