CEKOM

Održana uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove

U prostoru Exportdrva održana je uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove – CEKOM, inovacijskog klastera čiji je cilj surađivati na projektima istraživanja i razvoja inovativnih digitalnih rješenja za život u urbanoj sredini.

Centar kompetencija za pametne gradove rezultat je zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva „Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Na projektu zajednički surađuje 17 privatnih i javnih poduzeća i tri institucije za istraživanje i širenje znanja.

Provedba projekta započela je 1. ožujka 2020. godine, no zbog nepovoljne epidemiološke situacije  do sada nije bilo mogućnosti organizacije uvodne konferenciju na kojoj bi se predstavio projekt i njegovi ciljevi. Poštujući epidemiološke mjere, partneri su sve poslove i dogovore oko projekta zbog pandemije obavljali on line putem, a sada se stvorila mogućnost susreta uživo. Iz tog razloga na konferenciji nije predstavljen samo projekt već je održana i prezentacija dosada postignutih rezultata projekta, poput, primjerice, 50 novootvorenih radnih mjesta ili ulaska istraživačkog procesa u TRL 3 razinu tehnološkog razvoja.

Pozdravnim govorima konferenciju su službeno otvorili članica Uprave Smart RI, Tina Ragužin, riječki gradonačelnik Marko Filipović, Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslovne iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Kako je naglasila Tina Ragužin priprema ovog projekta trajala je pet godina, projekt se provodi već godinu dana i to u uvjetima korona krize što je zahtijevalo određenu prilagodbu, ali usprkos tome sve ide prema zadanom planu. „Konkretni rezultati projekta već su vidljivi i uvjerena sam kako će se svi zadani ciljevi ostvariti u zadanom roku. Želim ovom prilikom zahvaliti svim partnerima na predanom radu na ovom projektu, Gradu Rijeci i bivšem gradonačelniku Obersnelu, kao i sadašnjem gradonačelniku Filipoviću koji pruža veliku podršku razvoju ovog projekta“, rekla je Ragužin.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je na razini Europske unije donesena odluka da digitalizacija bude temelj na kojem će se razvijati europsko gospodarstvo idućih sedam godina što je jasno definirano u prijedlozima europskog proračuna. „Upravo iz tog razloga važno je da gradovi prepoznaju suradnju s gospodarstvenicima, Sveučilištem i Centrima inovacije i znanosti i mogu reći kako je Rijeka u tome lider u okvirima Hrvatske. To dokazuje činjenica kako smo osnovali i Smart RI, posebno trgovačko društvo koje je i prijavitelj ovog projekta, ali i to što u projektu sudjeluju  komunalna poduzeća Grada Rijeke. Čestitam ovom prilikom svim partnerima na projektu sa željom da projekt iznjedri ideje koje će život naših sugrađana učiniti boljim“, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako gradska uprava uvijek podržava ovako važne projekte.

Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Marko Markić, u svom je govoru istaknuo kako suradnja velikog broja partnera pokazuje potencijal ovog projekta. „Suradnja javnih poduzeća i znanstvenih institucija kao i privatnih poduzetnika kapital je koji vodi u pravom smjeru i zaista vjerujem u uspješnost ovog projekta“ rekao je Markić.

Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako će sa zadovoljstvom nastaviti pratiti razvoj ovog projekta. „Rijeka je uvijek bila sklona inovacijama i tijekom svog mandata nastojao sam poticati projekte kojima se potiče daljnji razvoj informatičkih tehnologija, digitalizacija gradske uprave i komunalnih društava i vjerujem da smo kao Grad u tome do sada bili i uspješni. Možemo biti ponosni na činjenicu da u projektu sudjeluje 20 partnera ne samo s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije nego iz cijele Hrvatske i siguran sam kako će iz ovog projekta proizaći čitav niz novih inovativnih rješenja koja se tiču informatizacije i digitalizacije različitih procesa od upravljanja prometom do distribucije vode. Ovaj Centar kompetencija još je jedna prilika da Rijeka pokaže kako uvijek teži novim i inovativnim rješenjima“, završio je Obersnel.

Panel rasprava pod nazivom „Kome pripada sutra, a kome sredstva?“

U središnjem dijelu konferencije održana je panel rasprava pod nazivom „Kome pripada sutra, a kome sredstva?“ na kojoj su govornici bili Marijana Bačić, potpredsjednica Uprave za Korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma; Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, riječki gradonačelnik Marko Filipović; ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Dražen Jakšić; predsjednica Ericsson Nikole Tesle, Gordana Kovačević i rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić – Samaržija.

U popodnevnom djelu programa predstavljaju se podprojekti Centra kompetencija za pametne gradove. Smart.City Energy&Enviroment stvara platformu za planiranje i upravljanje energetskom učinkovitošću, javnom rasvjetom i održivim okolišem te gospodarenje otpadom; Smart.City 4D Inteligentna Infrastruktura omogućuje efikasnije upravljanje komunalnom infrastrukturom u svrhu smanjivanja troškova, privlačenja investicija i pružanja što bolje usluge; Smart.City Connected Traffic uspostavlja integrirani sustav za podršku odlučivanju u gradskom prometu i urbanoj mobilnosti; Smart.City Surinmo želi optimizirati prometne tokove u uvjetima niskougljične mobilnosti i izraditi model centralnog praćenja, analize i dijeljenja ključnih informacija o prometu; Smart.City Living omogućuje direktno povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja; Smart.City Modesty prikuplja podatke u realnom vremenu u svrhu dobivanja što relevantnijeg uzorka podataka za potrebe istraživanja.

U iduće dvije godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove je trgovačko društvo Smart RI d.o.o. čiji je osnivač Grad Rijeka. Smart RI, a time i grad Rijeka, će postati testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti radi unapređenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 kuna, od čega je 95.357.525,75 kuna iznos koji sufinancira EU.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari