VRIJEDAN 3,6 MILIJUNA

Održana završna konferencija projekta zaštite pomorske baštine Arca Adriatica; Ostvareni su zapaženi rezultati

U Hotelu Ambasador u Opatiji održava se završna konferencija projekta hrvatsko-talijanskog partnerstva Arca Adriatica vrijednog 3,16 milijuna eura.

Projekt se provodio tri godine u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska s ciljem razvoja zajedničkog turističkog proizvoda i očuvanja i valorizacije jadranske pomorske baštine. Uključivao je deset partnera, pet iz Hrvatske, pri čemu je PGŽ bila u ulozi vodećeg, prezentirao resorni pročelnik Brajan.

Zamjenica župana Marina Medarić pozdravila je prisutne u ime Primorsko-goranske županije i navela da je Arca Adriatica kao nasljednik uspješnih EU projekata Mala barka i Mala Barka 2 ostvario niz zapaženih rezultata.

„Stvorili smo naše interpretacijske centre pomorske baštine po čitavom Kvarneru. Nadogradili smo pomorsku mrežu s obnovljenih osam tradicijskih barki – plovećih „muzeja na otvorenom”. Markirali smo vrijednu pomorsku baštinu jedinstvenim turističkim oznakama. Uključili niz zaljubljenika u pomorsku baštinu, vrsne brodograditelje koji su svoje iskustvo i znanje prenosili na mlađe generacije. Isto tako, promovirali smo projekt putem tradicinalne regate malih barki i otvorili virtualni muzej“, rekla je zamjenica i dodala kako je ova konferencija prilika za razgovor o novim idejama i daljnjem razvoju projekta.

VIDEO DANA:

“Život je more i more je život! Živimo u sadašnjost, ali znamo da bi i život na Jadranu izgledao drugačije bez iznimno vrijednog i autentičnog pomorskog „blaga“ naslijeđenog od naših predaka. Naša je obaveza sačuvati ga za buduće generacije“, zaključila je Medarić.

Nazočnima se obratio i predstavnik talijanskih partnera upravitelj odjela za turizam i kulturu Općine Cessenatico Silvio Mini koji je izrazio nadu da će se u daljnji tijek projekta uključiti mlade, dok je viša savjetnica Uprave za EU teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja Dijana Gracin Petrović čestitala na izvrsnim rezultatima i implementaciji projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari