U PALAČI ŠEĆERA

Galerija | U Rijeci održano javno savjetovanje o antifašizmu i miru u obrazovanju i umjetničkim praksama

U Palači šećera Muzeja grada Rijeke, kao dio programa obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma, održano je javno savjetovanje o kvalitetnijem informiranju mladih i zainteresiranog građanstva o antifašističkom otporu i baštini antifašizma.

Sudionicima savjetovanja pozdravno su se obratili zamjenik župana Vojko Braut, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut te Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke.

Zamjenik Braut kazao je kako izuzetno bitno da se danas razgovara o ovim temama, ne samo da bi mlade ljude učili o antifašizmu, već da bi ih analizirali u kontekstu suvremenih događanja, poput rata u Ukrajini, odnosno rata na području Europe, za koji su mnogi mislili da se više neće dogoditi.

Braut: Radi se o borbi razuma i ludila

„Po meni, stvari su jednostavne, jer se radi o borbi razuma i ludila. Ono što smatram da je ključno i zbog čega su ovi razgovori bitni je činjenica da ljudi uoči početka ratova nisu prepoznali znakove ludila koji su dolazili, kao što su napadi na ljudska prava, napadi na manjinske skupine ili na pripadnike seksualnih manjina. S jedne se strane čini da se ne događa ništa radikalno, ali kad se pogleda razbolje od pet ili deset godina vidite da se dogodilo puno toga, ali se često prikazuje da se nije dogodilo. Stoga smatram da su ovakva savjetovanja bitna da znamo što prepoznati što se dogodilo i da znamo reagirati na vrijeme“, kazao je zamjenik župana Braut.

Zamjenica gradonačelnika Krpan naglasila je kako je Rijeka grad s bogatom antifašističkom poviješću, koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv okupatora i njegovih suradnika. Ova borba imala je veliku važnost za cjelokupnu hrvatsku povijest te je Rijeka bila jedno od ključnih uporišta otpora fašističkom režimu.

Predsjednik SABA PGŽ Tamarut istaknuo je kako je i ovo savjetovanje jedan od načina ostajanja na pravom putu koji uključuje zalaganje za antifašizam i slobodu. Predsjednik UABA Rijeka Obersnel istaknuo je važnost provođenja ovakvih savjetovanja, budući da je antifašistička borba gotovo potpuno iščezla iz kurikuluma naših osnovnih i srednjih škola.

Zaključci i preporuke

Javno savjetovanje je nastavljeno predavanjem o mogućnostima i nedostacima predstavljanja Drugog svjetskog rata i antifašističke baštine u postavima muzeja i na prigodnim izložbama.

U drugom djelu bilo je riječi o antifašističkoj baštini, obrazovno-kulturno-turističkim tematskim putevima i stazama te Školi mira. Na kraju savjetovanja doneseni su zaključci i preporuke za uključivanje tema antifašizma i mirotvorstva u obrazovne programe te za njihovu bolju zastupljenost u suvremenoumjetničkim praksama i postavima muzeja.

Savjetovanje je organizirano u sklopu projekta „Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama“, koji provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba te Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije iz Rijeke, a podržava Fond za aktivno građanstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari