EVO KAKO JE BILO

Održano predavanje ‘Osobe zrelije životne dobi kao žrtve kaznenih djela’

Predavanje je održano za umirovljenike Opatije u povodu Dana starijih osoba

Jučer, 4. listopada, u okviru aktivnosti kojim se obilježio Dan starijih osoba, u suradnji Odjela prevencije PU primorsko – goranske i Policijske postaje Opatija organizirano je edukativno predavanje u Opatiji.  U prostorijama „Kluba 60+“, ogranka namijenjenog za umirovljenike Gradskog društva Crvenog križa Opatija,  predavanje je održala Marina Sverić, policijska službenica Policijske postaje Opatija  kako bi se članovi navedenog kluba upoznali s pojavnim oblicima imovinskog kriminaliteta prema osobama zrelije životne dobi, a koje predstavljaju specifičnu, osjetljivu i ranjivu skupinu populacije.

Prilikom prezentacije okupljeni su upoznati s najčešćim oblicima krađa kao što su primjerice drske krađe te najčešćim oblicima prijevara starijih osoba, poput uličnih prijevara, prijevare na kućnom pragu i prijevare putem društvenih mreža.

Umirovljenici su upućeni na samozaštitno ponašanje kao što je kretanje na osvijetljenim mjestima, šetnja tijekom dana, odlazak u banku s osobom od povjerenja, trgovačke centre u društvu. Ukoliko i dođe do krađe upućeni su da ne pružaju otpor i ne opiru se, da ostanu pribrani i pokušaju zapamtiti registraciju vozila ili smjer u kojem je osoba pobjegla.

Naglašena im je važnost da nepoznate osobe nikako ne puštaju olako u svoje domove, posebno kada nemaju nikog drugog od ukućana te da ne potpisuju nikakve dokumente na brzinu prije nego s nekim provjere njihov sadržaj. Prilikom namjere ulaska nepoznatih osoba u dom svakako od njih treba zatražiti službene iskaznice te putem telefona provjere jesu li zaista zaposlenici u tvrtkama za koje se predstavljaju.

Tijekom predavanja upoznati su s modalitetima prijevara starijih osoba na ulici kao što su trikovi pronalaska lažnog nakita i potpisivanja anketa u svrhu davanja pomoći.

Članovi su također upoznati i s karakterističnim ponašanjima počinitelja prijevara i njihovim ciljem da zadobiju povjerenje ili sažaljenje potencijalnih žrtava, te kako spriječiti prijevare na kućnom pragu i društvenim mrežama.

Prilikom edukacije članovima i djelatnicama su podijeljeni letci  „Savjeti osobama treće životne dobi – prijevare i drske krađe“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari