,,KULTURA HURA''

Rijeka je domaćin 14. susreta gradova i općina – prijatelja djece

Rijeka će ovog petka, 7. listopada ponovo biti domaćin godišnjeg susreta gradova i općina koje nose prestižnu titulu prijatelja djece.

Glavna tema 14. Susreta gradova i općina – prijatelja djece u Rijeci je „Kultura hura!“.

Oko 150 sudionika, djece i odraslih koji čine delegacije 28 gradova i općina prijatelja djece, upoznat će se s u ustanovama u kulturi, Art kvartom Benčić te posebno s Dječjom kućom i programima koji se u njoj odvijaju. Naime, sva događanja u sklopu 14. Susreta odvijat će se u Art kinu, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Palači šećerane.

Susreti gradova i općina – prijatelja djece su tematski susreti na kojima sudionici, djeca i odrasli, razmatraju različite teme i prezentiraju primjere dobre prakse koji su od interesa za djecu. Održavaju se od 2007. godine, a Rijeka je bila domaćin 4. susreta koji se, na temu zdrave prehrane, održavao 2010. godine.

Podsjetimo, Grad Rijeka je krajem 2005. godine kao jedan od prvih gradova i općina u Hrvatskoj, stekao počasni naziv grada – prijatelja djece, što znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih.

Grad Rijeka dobio je ovo prestižno priznanje u okviru akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u koju je uključen od 2000. godine, odnosno od njenoga samoga početka. Cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama, odnosno na lokalnoj razini, da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u “Konvenciji UN-a o pravima djeteta“.

Glavni organizatori akcije Gradovi i općine  – prijatelji djece su Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju. Akcija se provodi pod pokroviteljstvom UNICEF-a Ureda za Hrvatsku. Krajem 2008. godine Akcija se priključila Europskoj mreži gradova – prijatelja djece (EN CFC).

Cilj svih planiranih aktivnosti koje će se tijekom dana odvijati u sklopu 14. Susreta gradova i općina – prijatelja djece je prezentacija najboljih postignuća Grada Rijeke, te prenošenje znanja i iskustva iz područja kulture za djecu zainteresiranim gradovima i općinama.

Djeca sudionici će u Dječjoj kući sudjelovati u brojnim radionicama. Radionicu Izrada šećernih glava – kampanula organizira Muzej Grada Rijeke, Igra sjene i marionete organizira Gradsko kazalište lutaka, Art kino organizira Kviz za filmoljupce, Gradska knjižnica Rijeka Tvorničke igre, a Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka organizira  radionicu MMSU MEMORY .

U sklopu 14. Susreta  gradova i općina – prijatelja djece održat će se i panel-rasprava EPK  jučer, danas, sutra, na kojoj će se prezentirati i razmjenjivati iskustva u planiranju strategija u području kulture za djecu i aktivnog sudjelovanja djece u kulturnom životu grada. Na panelu će sudjelovati učenica 7. razreda riječke OŠ Nikola Tesla Mara Vidačković, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir te kao moderator Igor Bajok.

Organizatori 14. susreta Gradova i općina  –  prijatelja djece su Grad Rijeka i Središnji koordinacijski odbor Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari