Oglasila se i Riječka nadbiskupija: Zadatak je iz udžbenika, vjeroučiteljica ga je doradila

O slučaju vjeroučiteljice čiji je zadatak učenicima osmog razreda u Kastvu izazvao burne reakcije očitovala se i Riječka nadbiskupija.

“Nakon razgovora s vjeroučiteljicom i uvidom u radni materijal kojega je koristila toga dana na satu vjeronauka, vidljivo je da je događaj krivo protumačen i izvučen iz konteksta. Naime, radni listovi na kojima je bio sporni popis dio su sata vjeronauka kojemu je cilj bio upravo razbijanje predrasuda i razvijanje svijesti djece za uvažavanje različitosti”, kažu iz Nadbiskupije za Index.hr.

Bio je to zadatak iz udžbenika

Vjeroučiteljica je, pojašnjavaju, 2. i 3. ožujka u dva odjeljenja osmih razreda održala nastavnu jedinicu pod naslovom “Prošao je zemljom čineći dobro”. Tijekom nastavnog sata poslužila se prigodnim pedagoškim sadržajima koji su objavljeni u priručniku za vjersko-odgojni rad s mladima pod nazivom S tobom želim poć… Kateheze za mlade, u izdanju Glasa Koncila, Zagreb, 2005., cjelina 7 – Svjedočiti Isusa.

“U navedenom priručniku na str. 45 navode se ciljevi sadržaja cjeline 7 koji su u potpunosti istovjetni ishodima nastavne jedinice koju je vjeroučiteljica obrađivala toga dana, a to su: “1. Sudionici promišljaju o svakodnevnom svjedočenju Isusa u životu; 2. Posvijestiti kako su predrasude često zapreka istinskoj komunikaciji”. U sklopu navedene cjeline 7, vjeroučiteljica je na školskom satu upotrijebila otisnuti zadatak koji se nalazi na str. 49. u vidu radnog listića za učenike, a koji je u izvornom obliku objavljen u europskom dokumentu u sklopu projekta PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences)”, kažu iz Riječke nadbiskupije.

Homoseksualca i pobačaj je nadopisala “u najboljoj namjeri”

Vezano za činjenicu da je vjeroučiteljica u zadatak dopisala neke predrasude, poručuju kako je to bilo u najboljoj namjeri:

“Istina je da je vjeroučiteljica za potrebe nastave vjeronauka modificirala izvorni sadržaj koji se nalazi u europskom dokumentu Education pack (str. 80.), u smislu da je unijela neke članke – predrasude s kojima se, nažalost, još uvijek suočavaju neki građani u našemu društvu. Ali ona to nije učinila s nikakvom namjerom prikrivene diskriminacije ili omalovažavanja bilo koga u našemu društvu, nego upravo suprotno da postavljenu tematsku jedinicu aktualizira i da osvijesti učenike o važnosti prihvaćanja svih ljudi kao što je to činio Isus koji je prošao zemljom čineći dobro.”

Upotrebom navedenog radnog listića koji se u izvornom sadržaju koristi i u drugim međupredmetnim temama, počevši od građanskog odgoja i obrazovanja, vjeroučiteljica je, kažu iz Nadbiskupije, u potpunosti pedagoški i primjereno postupila, donosi Index.hr.

“Žao nam je da je, zbog nesporazuma i parcijalnih informacija, obrada ove teme izazvala toliko negativne medijske pažnje, sve do granica osude osobe i školskog predmeta. S druge strane, možda su i te reakcije pokazatelj koliko svi skupa, kao društvo i kao pojedinci, trebamo učiti i vježbati se u prihvaćanju drugih bez predrasuda ili osude”, dodali su za kraj.

Agencija za odgoj i obrazovanje ne misli tako

Podsjetimo, ranije je Agencija za odgoj i obrazovanje u zadatku vjeroučiteljice utvrdila nepravilnosti.

“U navedenom radnom listiću koji je vjeroučiteljica zadala učenicima 8. razreda OŠ Milan Brozović u Kastvu postoje neprimjereni elementi koji mogu upućivati i na elemente diskriminacije”, kažu iz Agencije.

Dodaju da će provesti stručno-pedagoški nadzor, utvrditi činjenično stanje i predložiti potrebne mjere u skladu sa svojim ovlastima. Za kraj poručuju kako radni listići ne spadaju u obvezna nastavna sredstva, nego ih izrađuju učitelji i nastavnici te moraju biti u skladu s predmetnim kurikulumom ili nastavnim planom i programom, piše Index.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari