SPORAN SUSTAV NAPLATE

Onkološki bolesnik za 72 minute parkiranja u krugu KBC-a Rijeka platio 20 kuna. I tako 20 puta mjesečno!

Ilustracija: Riportal - M. L.

Kako prolazi vrijeme od uspostave sustava naplate parkiranja u krugu KBC-a Rijeka, tako izviru i nelogičnosti postojećeg sustava naplate parkiranja zbog čega sve otvorenije raste nezadovoljstvo korisnika.

Tako je i članica Gradskog vijeća Tea Mičić Badurina temeljem svog poslovničkog prava izvršnoj vlasti odnosno gradonačelniku Grada Rijeke postavila pitanje o naplati parkiranja u krugu KBC Rijeka.

Tea Mičić Badurina je navela sljedeće:

Godine 2015. potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji između KBC-a Rijeka, Grada Rijeke, Rijeka plusa te KD-a Autotrolej, na inicijativu uprave KBC-a, odnosno, tadašnjeg ravnatelja Davora Štimca, kojim se, naplatom parkinga, trebalo dovesti u red prometovanje u svim bolničkim krugovima riječkog KBC-a.

Dosad se pokazalo da neki preveliki red i nije uveden, iako se radi o najskupljem parkingu po satu u gradu (10,00 kn). Nije poznato ni u što se točno ulažu sredstva prikupljena u blagajnu KBC-a od naplate parkinga.

Kada se planirala ovakva naplata parkinga, ista je realizirana izuzetno nehumano i socijalno neosjetljivo, ne uzimajući pritom u obzir raznovrsnost zdravstvenih usluga koje pacijenti obavljaju.

Naime, nije isto ako pacijent dolazi na jednokratni pregled ili zahvat bez pretjerano dugog zadržavanja u bolnici, ako dolazi na hitni trakt ili ako se radi, primjerice, o onkološkom pacijentu koji redovno i svakodnevno unutar mjesec dana dolazi na kemoterapiju ili zračenje i zadržava se u bolnici i po nekoliko sati.

Obzirom da se promijenila uprava KBC-a, kao i čelni čovjek Grada, zanima me možete li kao jedna od sporazumnih strana zatražiti reviziju postojećeg Sporazuma s KBC-om kojom bi se preispitali drugi načini uvođenja reda u promet oko bolnice, te ujedno smanjila (ili bar svela na uobičajenu) cijena parkinga koji bi plaćali pacijenti koji dolaze na jednokratne preglede i zadržavaju se u bolnici relativno kratko te u konačnici oslobodili od naplate parkinga teško bolesni onkološki pacijenti, koji su i tako fizički i psihički iscrpljeni pa im je najmanje potrebno još i dodatno financijsko iscrpljivanje.

U prilogu dostavljam račun za parkirnu kartu jednog onkološkog pacijenta koji je za jedan sat i dvanaest minuta provedenih na parkingu platio 20,00 kn. Ako se tome pribroji 20 dana trajanja terapije koja dosta često traje i duže ili se treba ići i na zračenje, dolazi se do popriličnog izdatka za budžet onkološkog bolesnika.”, napisala je u svome upitu Tea Mičić Badurina.

Prilog – račun za parkinu kartu

Ubrzo je stigao odgovor gradonačelnika Mirka Filipovića kojeg također prenosimo u cijelosti:

Kako je navedeno u samom upitu, na inicijativu Ravnateljstva KBC-a, Sporazumom o poslovno-tehničkoj suradnji između KBC-a Rijeka, Grada Rijeke, Rijeka plusa te Komunalnog društva Autotrolej od 21. listopada 2015. godine uvedena je naplata parkiranja na lokalitetima Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Ravnateljstvo KBC-a je također definiralo i cijenu satne karte za korištenje parkirališta u sklopu navedenih lokaliteta, a upravo zbog činjenice da je zbog dolaska velikog broja pacijenata na područje KBC-a bilo potrebno osigurati dovoljnu protočnost prometa, kao i zadovoljiti potrebe što većeg broja korisnika po pitanju parkiranja.

Upravo se cijenom nastojalo destimulirati dulje zadržavanje vozila u krugu KBC-a.

Na predviđeni način, vozila se unutar lokaliteta zadržavaju kraće, čime se povećava protočnost te se nastoji omogućiti pronalazak slobodnog parkirnog mjesta za sve korisnike bolničkih usluga, a posebno hitnih slučajeva kada pacijenti dolaze svojim vozilima.

Grad Rijeka, odnosno Rijeka plus d.o.o., svakako je za spreman za razgovor na ovu temu, u cilju poboljšanja kvalitete usluge za sve korisnike.”, stoji u odgovoru gradonačelnika Filipovića.

Čini se da su se ovime stekli svi uvjeti da sve zainteresirane strane pristupe ozbiljnoj reviziji cijeloga rečenog sporazuma, ili barem znatnijem poboljšanju uvjeta po kojima parkirna mjesta u krugu bolnice koriste oni kojima je to zaista nužno potrebno, i oni koji u krugu KBC-a Rijeka vide samo zgodnu mogućnost za privremeno zbrinjavanje svojih limenih ljubimaca kojih bi se možda mogli i odreći za vrijeme koje su ta parkirna mjesta nasušno potrebna bolničkom osoblju ili korisnicima zdravstvenih usluga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari