2700 KOMADA RASVJETNIH TIJELA

Opatija će dobiti LED rasvjetu; Sutra počinju radovi na modernizaciji javne rasvjete

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U utorak, 18. travnja 2023. započinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete, odnosno zamjeni postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom na području Opatije

Vrijednost radova je 793.416,95 EUR + PDV.

Izvođač radova je tvrtka Domeni d.o.o., a rok za izvođenje radova, zamjenu 2700 komada rasvjetnih tijela, je 180 kalendarskih dana.

Grad Opatija projekt modernizacije javne rasvjete financira putem kreditnog zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj putem kreditne linije ESIF kredita koja je namijenjena upravo jedinicama lokalne samouprave.

Rok otplate kredita je 10 godina s uključenim počekom od 6 mjeseci, otplata će se izvršavati u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,5%, bez naknada.

– Obzirom da će se modernizacijom javne rasvjete postići značajne uštede u potrošnji električne energije, otplata kredita financirat će se iz ostvarenih ušteda. Postojeća rasvjetna tijela u Opatiji su najvećim dijelom zastarjele i neefikasne svjetiljke koje prema današnjim kriterijima nisu ni racionalne ni ekološke. Time će se postići značajne uštede u potrošnji električne energije i održavanju. Očekujemo da bi godišnja ušteda u potrošnji električne energije trebala iznositi 60%, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Sustav će imati i dinamičko softversko upravljanje javnom rasvjetom u središtu grada, odnosno mogućnost pojačavanja i smanjivanja jačine rasvjete što je u skladu s tehnologijama pametnog grada (Smart city).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari