OPATIJA: Danas započeo 2. Hrvatski kongres estetske medicine

Foto: Život i stil-RTL

O novostima u ponudi zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije, vezi između turizma, zdravstva i znanosti u sjedištu Primorsko-goranske županije govorili su zamjenica župana Marina Medarić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič te predsjednica Hrvatske udruge estetske medicine dr. Elma Bunar i potpredsjednica dr. Asja Perović.

Zamjenica Medarić najavila je 2. Hrvatskog kongresa estetske medicine s međunarodnim sudjelovanjem u Republici Hrvatskoj koji će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva, Primorsko-goranske županije, Sveučilišta u Rijeci, Grada Opatije, TZ Kvarnera, Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i Hrvatske turističke zajednice.

“Na kongresu će sudjelovati niz znanstvenika iz inozemstva i Hrvatske i drago nam je da će se održati u našem kraju, u Opatiji gdje je rođen zdravstveni turizam koji se u 19. stoljeću temeljio na mediteranskoj klimi. Danas se zaista možemo pohvaliti nizom zdravstvenih ustanova u privatnom i javnom sektoru. Primorsko-goranska županija osnivač je 8 ustanova u koje je uloženo na desetke milijuna kuna zadnjih godina, a imamo i dobru prometnu povezanost što znači da smo razvili uvjete da se mogu razvijati u pozitivnom smislu”, rekla je zamjenica Medarić.

Predsjednica Hrvatske udruge estetske medicine dr. Elma Bunar istaknula je kako će kongres okupiti veliki broj domaćih i svjetskih znanstvenika i stručnjaka iz područja estetske medicine iz ukupno 13 zemalja, a organiziran je u suradnji s “Union Internationale de Médecine Esthétique“ i “Società Italiana di Medicina Estetica”, istaknula je Bunar rekavši kako je glavna tema ovogodišnjeg kongresa „Etika, estetika, elegancija“. Predsjednica Bunar zaključila je kako se estetska medicina mora izdeferencirati  kao nova medicinska grana koja će se razvijati kao i svaka druga znanstvena grana.

“Estetska medicina je medicina za zdravlje, a po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije “zdravlje nije odsustvo bolesti nego psihofizičko blagostanje”, a to je upravo i naša definicija”, zaključila je Bunar.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je zadovoljstvo što je Sveučilište u Rijeci i ove godine pokrovitelj kongresa zajedno sa  Primorsko-goranskom županijom, koje je prepoznalo potrebu osvješćivanja i označavanja važnosti estetske medicine kao jedne nove discipline za koju je s jedne strane vezana velika popularnost, a s druge strane ima dosta predrasuda.

“Upravo u tom procijepu između popularnosti i predrasuda treba smjestiti  jedno pravo znanstveno istraživanje, a upravo sam prošle godine na kongresu  mogla prisustvovati i uvjeriti se kako se radi o vrhunskim znanstvenicima i vrhunskom znanstvenom pristupu temi”.

O samoj važnosti kongresa i njegovoj ulozi u brendiranju regije i zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije govorili su direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov i  predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič  koji je rekao kako je u 2018. godini oko 80 tisuća ljudi posjetilo Kvarner upravo radi zdravstvenog turizma.

Otvorenje konferencije održano je danas ujutro s početkom u 9 i 30 sati u Hotelu Milenij u Opatiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja