MAĐARSKI VELEPOSLANIK U POSJETU

OPATIJA Položeni vijenci na spomen obilježju grofu Andrassyju

U posjetu Opatiji boravio je danas mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Csaba Demcsák. Riječ je o, sada već tradicionalnom posjetu mađarskog veleposlanstva u  povodu obilježavanja obljetnice smrti slavnog mađarskog premijera – grofa Gyule Andrassyja. Ujedno, ove se godine obilježava i 200-ta godišnjica rođenja grofa Andrassyja.

Grad Opatija je na početak Obalnog šetališta Franje Josipa I. u Voloskom postavio obnovljenu prigodnu info-ploču posvećenu životu i djelu grofa Andrassyja s prigodnim tekstom na pet jezika. Veleposlanik Demcsák i gradonačelnik Kirigin obišli su lokaciju, a potom su ispred spomen ploče na Črnikovici pored ville Minach, gdje je grof Andrassy boravio i preminuo, položili vijence uz prigodnu komemoraciju.

– Osim zajedničke povijesti, danas se možemo pohvaliti činjenicom da mađarski gosti sve više dolaze na Kvarner, osobito u Opatiju, a imamo i značajne mađarske investicije na našem području. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor naša izvrsna suradnja može se samo intenzivirati, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Grof Gyula Andrassy bio je jedan od najmoćnijih mađarskih političara. Od 1871. do 1879. godine  bio je ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske. Kao takav, bio je glavni eksponent politike Austro-Ugarske u doba kad je ona bila svjetski značajna sila. Grof Gyula Andrassy bio je i prvi premijer Ugarske u sastavu dvojne monarhije, a ujedno i jedan od najvažnijih tvoraca Austro-ugarske nagodbe iz 1867., kao i godinu dana kasnije donesene Hrvatsko-ugarske nagodbe.

Na komemoraciji su sudjelovali i članovi Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – Udruge PGŽ i predstavnici zagrebačke podružnice udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari