NA JEZERU BALATON

Opatijci na svečanom obilježavanju 500 godina postojanja zbratimljenog mađarskog grada Balatonfüreda

Kraj prošloga tjedna obilježila je proslava 500 godina osnivanja u zbratimljenom mađarskom gradu Balatonfüredu na kojoj je boravio gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić.

Velika obljetnica obilježena je svečanom sjednicom u povijesnom hotelu Anna Grand na kojoj su uz predstavnike Grada Balatonfüreda, predstavnike mađarskog parlamenta i županije, boravile i delegacije zbratimljenih gradova iz Opatije, Germeringa (Njemačka), Kuovale (Finska) i Kovasne (Rumunjska).

Povijest i tradicija

Za razvoj Balatonfüreda povijest i tradicija oduvijek imaju značajnu ulogu. Ovo mjesto na sjevernoj obali jezera Balaton poznata je turistička destinacija, a lječilište je postalo 1971. godine kada je lokalna izvorska voda službeno prihvaćena kao ljekovita. Neprekidno kretanje zraka između kopna i jezera Balaton te stalni vjetrovi omogućuju posebnu kvalitetu zraka u mjestu, a voda iz izvora koristi se za liječenje i u lokalnoj bolnici za srce. Grad je izuzetno bogat povijesnim spomenicima te se u njemu nalaze brojne vile koje pridonose posebnoj ljepoti mjesta. Osnovna djelatnost ovog bisera s 13 500 stanovnika na jezeru Balaton su turizam te poljoprivreda i vinogradarstvo.

Posebnu pažnju grad polaže na razvoj rekreativne i sportske infrastrukture te su zajedno sa županijom domaćini brojnih natjecanja u sportu (jedrenje, ribolov, odbojka, biciklizam, supanje). – Prije nekoliko godina bili smo domaćin svjetskog prvenstva u plivanju, a za desetak dana ugostit ćemo etapu Giro di Italia s ciljem u Balatonfüredu, istaknuo je gradonačelnik Istvan Boka u svom obraćanju tijekom svečane sjednice.

Kirigin: Most i veze čine ljudi

Već iduće godine Balatonfüred i županija Vesprem zajedno predstavljaju jednu od Europskih prijestolnica kulture u sklopu čega planiraju izgraditi novi kongresni i turistički centar.

Čestitajući visoku obljetnicu gradonačelnik Kirigin rekao je kako Grad Opatija i Balatonfüred imaju dugi niz godina kontinuitet u suradnji i da se oduvijek o Füredu govori s osobitim poštovanjem. Kao i uvijek u ovakvim situacijama, most i veze čine ljudi, rekao je gradonačelnik te dodao da se nada još užoj u suradnji u području turizma, kulture, ali i prekograničnih EU projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari