KONCERT ZA BRANITELJE

Otkrivanjem spomen ploče u Trnovcu obilježeno 30. godina od posjeta Puhačkog orkestra Lovran bojišnici

Kad je 25. travnja u Trnovcu, malom mjestu blizu Gospića, zaorila Toronjera jedno je bilo sigurno – nije bilo vrijeme za pjesmu i svirku. U jeku Domovinskog rata, velik je broj stanovnika Liburnije krenuo putem Like kako bi spriječio prodor neprijateljskih snaga do Gospića

Bilo je jasno da, ako padne Gospić, cijela jadranska Hrvatska će ostati odsječena od ostatka Hrvatske i biti prepuštena nemilosti agresora. Branitelji iz Liburnije djelovali su u sastavu 4. pješadijske bojne „Veli Jože“ u sastavu 155. brigade Hrvatske vojske. Trnovac, mjesto skoro na prvoj liniji fronte, bilo je sjedište zapovjedništva 4. bojne i važni logistički centar.

Tri smjene branitelja

Upravo u Trnovcu su se izredale tri smjene branitelja. U trećoj „turi“ bilo je i nekoliko članova Puhačkog orkestra Lovran, koji su bili odlučili dignuti moral svojih suboraca. Tako su Miodrag Kašić (dirigent), Denis Solomun (trubač) i Dean Sirotnjak (klarinetist) osmislili plan da dovedu članove svog orkestra do Trnovca kako bi pokazali da je glazba jača od ratnih strahota. 

I tako je 25. travnja 2022. glazbena ekspedicija lovranskih puhača krenula kombijima put Gospića preko Karlobaga (jer je put preko Senja bio blokiran). U Trnovcu su održali koncert za prisutne i potom se vratili u Lovran.

Glazbeni podvig

Taj glazbeni podvig nije nikad dobio veliki medijski odjek, ali je ostao zapamćen u sjećanjima stanovnika i boraca koji su tamo bili. Za uspomenu je napravljeno par fotografija ispred buffeta Gradina, zgrade koja je zbog rata postala zapovjedno mjesto opatijske bojne. Krajem ljeta 1992. rasformirana je 155. brigada, a borci su poslani kućama prije raspoređenja u nove jedinice.

VIDEO DANA:

Trideset godina kasnije, članovi Puhačkog orkestra Lovran ponovno su došli u Trnovac prošle subote, ovoga puta sa željom da obilježe godišnjicu tog glazbenog podviga. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Opatija i Puhački orkestar Lovran u Trnovcu su postavili spomen ploče na taj ratni koncert i boravak zapovjedništva 155. brigade. Spomen ploču su otkrili nekadašnji zapovjednik bojne Zdenko Kinkela i legendarni dirigent lovranske glazbe Miodrag Kašić.

Izaslanstvo  glazbenika i branitelja

Izaslanstvo  glazbenika i branitelja položilo je vijenac i zapalilo svijeće na spomen obilježju u Gospiću uz prisustvo gradonačelnika Gospića Karla Starčevića i župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja.

– Gospić je 91. bio ugrožen, gotovo pred padom. Mi od srca zahvaljujemo Opatiji, Rijeci, Istri i svima koji su došli u pomoć braniti naš grad i dali svoj doprinos da Gospić ostane i opstane u Domovinskom ratu. Naša je današnja suradnja plod tadašnjih veza i obola koji su mnogi ljudi dali u borbi za samostalnu Hrvatsku, kazao je tim povodom gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Nakon mimohoda ulicama Gospića i promenadnog koncerta izaslanstvo je krenulo put Trnovca. Ovaj trenutak je bio vrlo emotivan za prisutne, a ubrzo su krenule ćakule i spominjanja dogodovština iz tih vremena. Cijelo putovanje je pratio i Svečani zastavni vod UDVDR-a Opatija koji je prodefilirao ratne zastave postrojbi Oružanih snaga RH.

– U godini kada naš orkestar slavi 110. godina djelovanja, postavljanjem spomen ploča htjeli smo zaboravu otrgnuti ovaj malen, ali važan trenutak u povijesti našeg orkestra, Zaključila je predsjednica orkestra Zvijezdana Klobučar-Filčić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views