ČESTITKE!

Opatiji dodijeljen certifikat “Grad za mlade”

Gradu Opatiji danas je u Zagrebu i službeno dodijeljen certifikat “Grad za mlade” za razdoblje od 2021. do 2024. godine

Certifikat dodjeljuje Udruga gradova u suradnji s partnerima – Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom Društava “Naša djeca”.

Certifikat se dodjeljuje nakon što su zadovoljeni strogi standardi kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima, kroz osam tematskih područja: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje, te informiranje. 

Na natječaj su bila prijavljena 32 hrvatska grada, no prestižni je certifikat ponijelo njih svega 9. Uz Opatiju, to su gradovi Rijeka, Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska,  Šibenik, Varaždin i Zabok.

Gradonačelnik Ivo Dujmić na svečanom je proglašenju u Udruzi gradova preuzeo certifikat i prigodnu zastavu – Grad za mlade što će uskoro zavijoriti na Slatini.

– Grad Opatija je u svojoj kandidaturi istaknuo niz projekata i programa namijenjenih mladima koje provodi već godinama s ciljem stvaranja pozitivnog okruženja za razvoj i djece i mladih u našem gradu. Podsjetimo, Grad Opatija je još 2005. godine, kao jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, stekao počasni naziv Grad prijatelj djece, što znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih. Isto tako, naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje podupiremo od rođenja, kroz poticajne mjere u predškolskom obrazovanju, tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja i dalje na fakultetima. Ujedno, nastojimo potaknuti poduzetnički duh kod mladih odgovarajućim poticajima za početak obavljanja djelatnosti. Mladi su naša budućnost i u potpunosti vjerujem u njih – rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Konkretno, Grad Opatija je u okvirima tematskoga područja participacije mladih naveo kako u Opatiji postoji Lokalni program za mlade unutar kojega se potiče participacija mladih, kao i da se podržava volontiranje mladih i njihov aktivan angažman u zajednici.

Kada je o mobilnosti mladih riječ, Grad Opatija im sufinancira javni prijevoz, osigurava pristup javnim gradskim ustanovama za mlade s invaliditetom i omogućava prijevoz osoba s invaliditetom. Kod zapošljavanja mladih, nastoji im se pomoći uz stipendije za deficitarna zanimanja, a isto tako, u tijeku je realizacija poduzetničkog start-up inkubatora (Hubbazia) u Villi Antonio.

Grad vodi brigu o zdravlju djece i mladih, uz poticanje sportskih sadržaja za mlade, omogućuju se dodatna cijepljenja djece, daje se podrška Savjetovalištu za brak, obitelji i mladež, a potiču se i zdravi stilovi života. Na polju rada s mladima i kulture Grad je partner udrugama na projektima koji su usmjereni prema mladima, primjerice Udruga Žmergo.

Demografski poticaji i mjere od iznimnog su značaja, jer u gradu koji dugi niz godina muči problem starenja stanovništva i premalenog godišnjeg broja novorođene djece, valjalo je povući odlučne poteze kako bi se buduće roditelje potaklo na što lakše donošenje odluke o proširenju obitelji.

Isto tako, Grad Opatija je u ovoj akademskoj godini dodijelio 55 studentskih stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, te 46 učeničkih u iznosu od 500 kuna, za što je u proračunu osigurano 940.000 kuna. Usporedbe radi, u 2017. godini dodijeljeno je 37 studentskih stipendija u istom iznosu, te 23 učeničke, za što je utrošeno 562.227 proračunskih kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari